Amsterdamse metro ligt plat, maar test Noord-Zuidlijn loopt op rolletjes
openbaar vervoer | Door een probleem met de wissels reed de metro niet. De politie moest de passagiers bevrijden.
Het metroverkeer in Amsterdam heeft gisteren urenlang stilgelegen. Pas laat in de middag kwam de ernstig verstoorde dienstregeling weer op gang. Wat precies de oorzaak is van deze zeldzaam grote storing in het metronet is nog onduidelijk. Het probleem begon bij de stroomvoorziening naar de wissels.
Drie van de vier metrolijnen van het GVB reden sinds 17.00 uur weer. Alleen bij de metrolijn 51 (Amsterdam-Amstelveen Westwijk) moest het publiek er rekening mee houden dat in het geheel geen gebruik gemaakt kon worden van de metro's of trams. Op dat traject zijn bussen ingezet om de overlast te beperken.
Volgens een GVB-woordvoerster is met man en macht gewerkt om de storing te verhelpen. Desondanks kon niet worden voorkomen dat passagiers in een metrostel bij de Boelelaan ruim een uur opgesloten zaten. Om veiligheidsredenen mochten zij het voertuig niet verlaten.
De regel is dat bij een storing de metro naar de dichtsbijzijnde halte rijdt en daar de passagiers laat uitstappen. Doordat een wissel niet werkte, kon deze metro de halte niet bereiken en moest iedereen in de metro blijven. De passagiers werden later met hulp van de politie uit de metro gehaald. Reizigers werden wel op de hoogte gehouden van de reden van hun gedwongen verblijf in het metrostel, aldus de woordvoerster.
Veel reizigers ondervonden hinder en vertraging door de metrostoring. Vanwege de vakantieperiode was het behoorlijk druk in het openbaar vervoer in de hoofdstad.
undefined
Proefrit
De enige Amsterdamse metro die geen hinder ondervond van de storing was de metro die gisteren zijn eerste proefrit op eigen kracht maakte over de Noord-Zuidlijn. De metrolijn moet in 2018 klaar zijn en wordt de komende zeven maanden uitgebreid getest.
De zogenoemde M5-metro vertrekt vanaf station Zuid en gaat dan een tunnel in bij de Rai. Eerder werd ook al getest op het noordelijke deel van de lijn, maar toen moest de metro nog in twee delen door de tunnel worden getrokken. De stations zijn nu zo ver afgebouwd dat de metro's zelfstandig testritten kunnen doen op de hele Noord-Zuidlijn.
De metro gaat eerst stapvoets, waarna de snelheid steeds verder wordt opgevoerd. Uiteindelijk rijden er in de testfase, die ongeveer 33 weken duurt, meerdere stellen in hoge snelheid over het traject.
Als deze periode achter de rug is, wordt onder meer gekeken of de communicatie tussen alle verschillende systemen goed werkt en of de metrolijn comfortabel genoeg is voor de toekomstige reiziger.
undefined