Amsterdamse koppels zonder kinderen opgelet: u kunt beter naar Oldebroek verhuizen

Wie als paar zonder kinderen groot wil wonen, is in het oosten beter af.Beeld ANP

Amsterdam mag dan een populaire stad zijn om te wonen, behalve het feit dat de huizenprijzen er heel hoog liggen woont men in de hoofdstad ook beduidend kleiner dan elders. Het CBS becijfert dat Amsterdammers per persoon blijven steken op 49 vierkante meter. In heel Nederland is het gemiddelde 65 vierkante meter.an

Amsterdammers die samenwonen en geen kinderen hebben, moeten het met nog minder vloeroppervlak doen: veertig vierkante meter per persoon, oftewel veertig procent minder dan de gemiddelde Nederlander. Ook in andere steden als Utrecht, Rotterdam, Groningen, Arnhem en Enschede moeten kinderloze paren het met minder ruimte stellen. Opvallend is dat Den Haag voor deze groep veel ruimte biedt.

Wie als paar zonder kinderen groot wil wonen, is in het oosten beter af dan in het westen. De Gelderse gemeenten Oldebroek en Renkum voeren de lijst aan, met meer dan tachtig vierkante meter per persoon.

Gezinnen mét kinderen wonen voor het merendeel in grote woningen, maar leveren in als het gaat om woonoppervlak per persoon. Het platteland biedt ruimte: in landelijke gebieden beschikken gezinnen over zestig vierkante meter per persoon. In Amsterdam zullen veel stapelbedden staan, want daar is dit minder dan dertig vierkante meter. Ook alleenstaanden wonen buiten de hoofdstad een stuk ruimer. Tachtig procent van de eenpersoonshuishoudens in Amsterdam heeft een woning van minder dan 75 vierkante meter: in de rest van Nederland is dit vijftig procent. In Amsterdam heeft ook maar 3 procent van de huishoudens een woning met een oppervlakte van meer dan 150 vierkante meter. In het hele land is dat 17 procent.

De verschillen worden voor een groot deel verklaard door leeftijd. In de grote steden wonen veel studenten en starters die alleen wonen. Amsterdam bestaat voor meer dan de helft uit eenpersoonshuishoudens, tegenover 38 procent in heel Nederland.

Lees ook:

Amsterdamse spekkopers drijven elders de huizenprijs op

Een blijvend tekort aan woningen in Amsterdam drijft niet alleen de huizenprijs op in de hoofdstad. Amsterdammers die elders een huis zoeken, maken ook daar de huizen duurder.

Huizen in Amsterdam zijn goud waard, zien ook particuliere beleggers

Particuliere beleggers zijn sterk in opkomst op de Amsterdamse woningmarkt. Dat leidt tot zorgen: zijn huizen om in te wonen of om winst mee te maken?

NVM: Consument lijdt onder gespannen woningmarkt

Het wordt voor consumenten steeds lastiger een huis naar wens te vinden. De woningprijzen in Rotterdam en Den Haag lopen nu zelfs sneller op dan in Amsterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden