Amsterdamse kinderen minder dik

Leerlingen lunchen op basisschool Spaarndammerhout in Amsterdam. Op negen Amsterdamse basisscholen kregen leerlingen een gezonde lunch aangeboden omdat zij niet altijd eten van thuis mee krijgen of de broodtrommel is gevuld met ongezond voedsel. Beeld ANP
Leerlingen lunchen op basisschool Spaarndammerhout in Amsterdam. Op negen Amsterdamse basisscholen kregen leerlingen een gezonde lunch aangeboden omdat zij niet altijd eten van thuis mee krijgen of de broodtrommel is gevuld met ongezond voedsel.Beeld ANP

Het aantal Amsterdamse kinderen met overgewicht begint af te nemen. Nog steeds ligt het ver boven het landelijk gemiddelde. Maar was vier jaar geleden nog bijna 17 procent van de kinderen tot veertien jaar te dik, uit cijfers die Amsterdam vandaag bekendmaakt, blijkt dat dat percentage in 2013 gedaald was naar ruim 15.

Hanne Obbink

Inmiddels zijn dat er waarschijnlijk nog minder, want in dat jaar deed de gemeente er nog een schep bovenop met haar beleid tegen overgewicht. Cijfers over het effect daarvan zijn er nog niet. "Maar we verwachten dat de trend doorzet", zegt Henriëtte Rombouts, die het gezondgewichtbeleid coördineert.

Arme gezinnen
Overgewicht komt in de grote steden veel meer voor dan gemiddeld in Nederland, in Amsterdam zelfs bijna twee keer zo veel. Dat heeft te maken met kenmerken van de bevolking. Kinderen die opgroeien in arme gezinnen met laagopgeleide ouders en allochtone kinderen lopen het grootste risico op overgewicht, en daarvan wonen er in de grote steden meer dan elders. Ook Rotterdam meldde vorige maand een trendbreuk in de strijd tegen overgewicht.

Vooral Turkse kinderen zijn te zwaar, vaak nog niet als peuter, maar wel als ze opgroeien. Van de Turkse peuters van twee heeft een kleine 12 procent overgewicht; als ze veertien zijn, is dat percentage toegenomen tot 28. En over de hele linie geldt dat meisjes vaker dan jongens te dik zijn.

Scholen
Scholen spelen een belangrijke rol in de Amsterdamse aanpak. Een derde van alle basisscholen doet al mee met het zogeheten Jump-in-programma. Met steun van een 'coach' van de gemeente besteden die scholen extra aandacht aan gezond eten, goede gymlessen en buitenspelen. Op ruim vijftig scholen wordt bijvoorbeeld geen limonade meer gedronken, maar kraanwater.

Het Amsterdamse PvdA-raadslid Orhan Kayar pleit ervoor daarnaast ook 'sleutelfiguren' in te zetten in de buurten waar overgewicht het meest voorkomt, zoals de Kolenkitbuurt in Amsterdam-West, waar hij zelf vandaan komt. "Als de culturele verschillen klein zijn en je uit dezelfde buurt komt, is de drempel voor een gesprek erover laag."

Wethouder zorg Van der Burg (VVD) gaat ervan uit dat de aanpak van overgewicht een zaak van lange adem is. Hij wil overgewicht in twintig jaar uitbannen - of tenminste zorgen dat Amsterdamse kinderen niet langer boven het gemiddelde uitsteken.

Limonade
Water uit de kraan in plaats van sap of limonade? "Veel ouders waren eerst bang dat kinderen water niet lusten", vertelde directeur Dick Haanraadts van de Joop Westerweelschool in Amsterdam, toen die vorige maand als eerste het Jump-in-certificaat kreeg voor haar gezondgewichtbeleid. "Maar na drie weken drinken alle kinderen als vanzelfsprekend water uit de kraan."

Ongezonde snacks worden geweerd op Haanraadts' school en elke dinsdag- en donderdagmiddag kunnen kinderen er in de gymzaal kennismaken met nieuwe sporten. En dat kraanwater, dat scheelt voor alle kinderen samen 5760 kilo suiker per jaar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden