Amsterdamse kerk herdenkt overlijden Elvis, 'Gods oogappel'

'Pelgrims' afgelopen woensdag bij het Amerikaanse Graceland, Elvis' woonplaats.Beeld epa

Elvis bracht ons meer dan enkel zwoele ballads en geruchtmakende rock 'n roll, menen de organisatoren van een herdenkingsdienst die donderdagavond plaatsvindt. The King zou vooral ook een zoekende gelovige zijn geweest van wie we veel kunnen leren.

In de Amsterdamse kerk Vrijburg kunnen fans en (zoekende) gelovigen vanaf 20 uur kaarsen branden, zich bezinnen en luisteren naar gospelnummers van het overleden popicoon.

De vesper wordt geleid door Elvis-deskundige en vrijzinnig predikant Fred Omvlee, die de afgelopen jaren aan de Universiteit van Amsterdam onderzoek deed naar de religieuze betekenis van de zanger.

'Elvis is voor sommigen een moderne heilige', meent Omvlee. Tijdens de vesper vertelt hij over het (bepaald niet probleemloze) leven van de zanger, draait hij enkele van zijn gospelnummers en leest hij uit de Bijbel een bijpassende psalm. De liturgie is onmiskenbaar christelijk. 'De 'Elvisreligie'', zo vindt Omvlee, 'is een christelijke religie.'

Gospel en 'kinderlijke zelfzucht'
In Trouw beschreef Omvlee enkele jaren al geleden hoe Elvis zijn publiek religieus lijkt te 'voeden'. Zowel zijn gospelnummers als zijn levensloop zouden een getuigen van zijn zoektocht naar God. 'Popster Bono noemt Elvis een moderne David', vertelde Omvlee. 'Dat klopt. De oudtestamentische koning David was een oogappel van God, een diepgelovig mens met een liederlijke kant, hij volgde zijn lusten, ging vreemd, hij zong, danste en dichtte psalmen.'

'Elvis was The King, een diepgelovige icoon die toegaf aan kinderlijke zelfzucht, die amfetaminen slikte en scheidde. Hij bezingt zijn geloof en wanhoop, net als in de psalmen de profundis, uit de diepten.'

Juist zijn imperfecties en worstelingen maken hem interessant, meent Omvlee. 'Elvis was een feilbare heilige - iemand die met prachtige nummers de popmuziek op zijn kop zette, maar die ook worstelde met leven. Veel mensen herkennen zich in zijn verhaal. Door zijn muziek naar de kerk te halen, wordt die geheiligd. Dat is niets nieuws: de Reformators lieten hun liturgie ook inspireren door de muziek van de straat.'

Elvis in het klooster
Het is niet de eerste keer dat Elvis centraal staat in een godshuis: Omvlee organiseerde eerder al Elvisdiensten en ging als krijgsmachtpredikant voor tijdens bezinningsdagen. Ook organiseert hij deze zomer bezinningsdagen in een Gelders klooster. Tijdens die tweedaagse retraites reflecteren deelnemers op Elvis' songteksten, zijn leven en de lessen die ze uit zijn leven kunnen trekken. Eerder organiseerde een Overijsselse dominee al aanbiddingsdiensten met Elvis-gospels.

Woensdag werd bekend dat bij een Zweeds veilinghuis begin september Elvis' bijbel onder de hamer gaat. Het 1600-pagina's tellende boek bevat persoonlijke aantekeningen, meldt de BBC. Elvis zou in de kantlijn onder meer hebben geschreven dat het veroordelen van iemand op zijn zwakste eigenschappen of daden, hetzelfde is als 'de oceaan veroordelen op basis van één golf'.

Gospels op Spotify
Elvis' gospelalbum 'His Hand in Mine' is onlangs opnieuw uitgegeven. Klik hieronder om het te luisteren. U dient Spotify's desktopprogramma te installeren en een account aan te maken, als u dat niet al heeft gedaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden