Amsterdamse islamieten beloven offervlees aan voedselbank

Een jongetje tijdens de viering van het offerfeest in een Amsterdamse moskee vorig jaar. Beeld ANP
Een jongetje tijdens de viering van het offerfeest in een Amsterdamse moskee vorig jaar.Beeld ANP

Al meer dan 70 islamitische families, bedrijven en moskeeën hebben een gedeelte van het schapen- of geitenvlees, dat tijdens het offerfeest op 26 oktober wordt gegeten, toegezegd aan de Amsterdamse voedselbank. De moslimgemeenschap geeft massaal gehoor aan de oproep van de 38-jarige Nederlands-Marrokaanse Naziha Abachri om vlees te schenken aan de minder bedeelden.

'Het succes van deze actie zit hem in twee dingen', legt Naziha uit. 'Enerzijds voelen veel moslims zich betrokken bij de samenleving en willen ze op deze manier iets bijdragen. Anderzijds is het schenken van vlees aan de minder bedeelden traditie tijdens de 'Ied oel Adha' viering.'

De voedselbank is blij met het initiatief van Abachri. 'Door deze actie kunnen we veel mensen blij maken en iets extra's doen voor onze islamitische klanten. Halal vlees is niet iets wat we vaak aan kunnen bieden, maar wél een product dat een aanzienlijk deel van onze klanten graag wil hebben', aldus Ellen Groneman, voedselwerver van de Amsterdamse voedselbank.

Naast het regelen van donaties is het ook zaak dat al het geschonken vlees ook snel verwerkt kan worden. Daarom heeft Abachri de islamitische supermarktketen 'Tanger' benaderd. Bedrijven en particulieren kunnen hun schapen- of geitenvlees doneren bij de Tanger vestiging op plein 40/45 waar het vlees kosteloos wordt verwerkt, verpakt en ingevroren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden