Amsterdamse hotels nestelen zich in de topdrie van Europa

toerisme - Hotels in Amsterdam zijn na die in Dublin en Londen de best bezette van Europa. En de toeristenstroom groeit.

Lange rijen bij musea en een tergend traag voorbij schuifelende mensenmassa op de Amsterdamse Wallen waren afgelopen paasweekeinde al een voorteken. De Nederlandse hoofdstad trekt steeds meer bezoekers. Het aantal toeristen dat Amsterdam in 2016 bezocht nam met ruim 5 procent toe tot 7,2 miljoen, zo blijkt uit een rapport dat accountantskantoor PwC gisteren publiceerde.


Qua bezettingsgraad van hotels staat de hoofdstad achter Dublin en Londen in de topdrie van Europa. Met een gemiddelde bezetting van 78 procent van de hotelkamers laat Amsterdam gevestigde namen als Berlijn en Praag achter zich.


Parijs, Brussel en Istanbul ondervonden volgens het rapport hinder van de recente aanslagen daar. Zuid-Europese bestemmingen als Barcelona, Madrid en Porto zitten daarentegen in de lift.


Het vooruitzicht is dat het aantal toeristen in Amsterdam blijft stijgen. Terwijl de bezetting van hotels stabiel blijft, voorziet PwC de komende jaren een toename van het aantal hotelkamers in de hoofdstad met 6000, een groei van 18 procent. In de stad komen er 22 hotels bij. Het groeiend aantal toeristen zorgt voor veel overlast in de stad. Zelfs burgemeester Eberhard van der Laan stelde vorig najaar dat 'dit niet leuk meer is'.


Eén schrale troost voor de inwoners van de hoofdstad: door de hotelstop die dit jaar is ingegaan worden veel nieuwe aanvragen voor een logement niet meer behandeld. Daarmee lijkt volgens het rapport het plafond bijna bereikt.


Wie Amsterdam wil bezoeken moet dieper in de buidel tasten. Per nacht werd er in 2016 gemiddeld 135 euro betaald, vier euro meer dan een jaar eerder.


Daarmee staat de hoofdstad op de achtste plek in Europa. De stijgende prijzen zijn koren op de molen van AirBnB. Op de verhuursite steeg het aantal aanbiedingen van een overnachting in de Amsterdam tot bijna 14.000.


Een topjaar voor de tien belangrijkste musea was een van de oorzaken van het groeiende toerisme. Bijna 8 miljoen mensen bezochten vorig jaar een van deze trekpleisters in Amsterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden