Amsterdamse Hortus zoekt steun voor vlinderkassen

De botanische tuin van Amsterdam staat bekend om zijn bijzondere planten. Maar de hortus steekt ook veel energie in zijn vlinders, verzameld in kleine kassen, midden in de tuin. Dagelijks zoeken vrijwilligers rupsen en eitjes om die in de aparte middenkas op te kweken tot poppen. Als die bijna uitkomen, worden ze teruggezet.

De kassen zijn toe aan een opknapbeurt, ze zijn voor het laatst verbouwd in de jaren zestig en zowel de constructie als de klimaatinstallatie is verouderd. Er is al flink wat geld binnen, maar daarnaast doet de Hortus een beroep op fans. Met een crowdfundactie hopen ze minstens 70.000 euro op te halen. De totale kosten zijn geschat op 98.000 euro. "De Hortus noch de Vereniging heeft, in een tijd waarin alle subsidies onder druk staan, een dergelijk bedrag voor het oprapen," vertelt directeur Taeke Kuipers. "Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft in januari 2013 aangegeven 20.000 euro te reserveren voor de renovatie van de kasjes en de Vriendenvereniging schenkt 10.000 euro."

Drie jaar geleden deed de Hortus ook een beroep op zijn Vriendenvereniging voor de renovatie van de monumentale Palmenkas. Toen is 65.000 euro opgehaald. Kuipers: "Vrienden zijn voor ons al jaren onmisbaar, zij hebben ons in de jaren tachtig ook gered van sluiting."

Voor een bescheiden bijdrage krijgen donateurs Hortus-ansichtkaarten of een zakje vlinderbloemenzaad. Wie meer dan 250 euro doneert mag een dagdeel meelopen met het vlinderteam.

Info: dehortus.nl/Vlinderkasactie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden