Amsterdamse grachtengordel op Werelderfgoedlijst Unesco

amsterdam – De binnenstad van Amsterdam staat voortaan op de Werelderfgoedlijst. Dat heeft de Unesco besloten op een conferentie in Brazilië. Door de benoeming telt Nederland nu negen werelderfgoedlocaties. Naast de Amsterdamse binnenstad staan bijvoorbeeld de Waddenzee, de Beemster en de molens van Kinderdijk daar op.

De vraag is wat er daadwerkelijk verandert nu Amsterdam op de lijst staat. Op het eerste gezicht weinig. Er komt geen geld van de Unesco om de stad beter te beschermen. Ook komen er geen extra regels, aldus de gemeente; er waren al strenge regels rond nieuwbouw, reclame en sloop van gebouwen, sinds de binnenstad in 1999 tot beschermd stadsgezicht was benoemd. Dat was juist een van de voorwaarden van de Unesco: plaatsen die niet goed worden beschermd, komen niet op de Werelderfgoedlijst. Amsterdam ziet de plaatsing vooral als een bekroning en een manier om meer toeristen naar de stad te trekken.

Geen extra regels dus, zegt Amsterdam. Maar alleen al de aanmelding van de binnenstad bij de Werelderfgoedlijst heeft wel degelijk gevolgen gehad. Zo zag de gemeente af van de herbouw van de in 1829 gesloopte Haringpakkerstoren, omdat een adviescommissie van de Unesco liever geen ’pseudo-historische’ gebouwen ziet. Doorgaan met de herbouw had de nominatie in gevaar kunnen brengen.

Die nominatie had ook gevolgen voor de reclame in de binnenstad. Vorig jaar werden de regels aangescherpt. Een van de argumenten was dat de Unesco niet blij is met veel reclame, zegt directeur David Kröger van MegaMedium, gespecialiseerd in steigerdoekreclame. „En nu de benoeming een feit is, komen er nog meer regels. We mogen geen steigerdoeken meer hangen op straathoeken met een gracht. Terwijl dat daarvoor juist de mooiste plekken zijn.”

Ook op andere plekken wordt geschermd met de benoeming. De VVD-fractie maakt zich zorgen over de toekomst van hoogbouw aan de oevers van het IJ. Verder speelt de benoeming een rol bij de voorgenomen sloop van twee historische panden aan het Binnengasthuisterrein. De Universiteit van Amsterdam wil daar een nieuwe bibliotheek bouwen, maar wacht nog een uitspraak van de rechter af. De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) heeft een rechtszaak aangespannen over de geplande nieuwbouw.

Secretaris Walther Schoonenberg van de VVAB is – uiteraard – blij met de plaatsing van Amsterdam op de Werelderfgoedlijst. Maar een bekroning, zoals de gemeente het ziet, is het niet, waarschuwt hij. „We kunnen niet op onze lauweren gaan rusten. Er zijn inderdaad strenge regels om de binnenstad te beschermen, maar of die worden nageleefd is een ander verhaal.”

Volgens Schoonenberg worden er illegaal monumenten gesloopt en is er veel achterstallig onderhoud. „We hopen dat de Unesco-aanwijzing ervoor zorgt dat de gemeente die regels beter gaat naleven.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden