Amsterdamse deelraad besluit tot sloop van Pius X kerk

  • De Pius X kerk in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart zal gesloopt worden. Protest van de Task Force Toekomst Kerkgebouwen heeft niet kunnen verhinderen dat de stadsdeelraad vandaag de sloopvergunning verleent voor het in onbruik geraakte gebouw uit 1960. Dat werd ontworpen door architect Jan van der Laan, die behoorde tot de ’Bossche School’.

Woordvoerder Wim Peeters van het bisdom Haarlem, waar Amsterdam onder valt: „Als de overheid vindt dat zo’n kerk moet blijven bestaan, moet ze maar betalen voor het behoud van het exterieur. Dan kan de rk kerk het interieur voor haar rekening nemen.”

Het bisdom Haarlem verkocht het gebouw aan woningbouwvereniging Alliantie, met een verplichting tot sloop. Hergebruik van rk kerkgebouwen stuit meestal op bezwaar. Een nieuwe bestemming zou botsen met de heilige handelingen die in de gewijde ruime verricht zijn.

Professor Eduard Kimman, namens de bisschoppenconferentie betrokken bij het Jaar van het religieus cultureel erfgoed,vindt de Pius X kerk „nu niet monumentwaardig, al moeten er wel kerken van de Bossche School blijven bestaan.”

Het bisdom heeft de kerk verkocht omdat deze een ’onverantwoorde materiële last voor de geloofsgemeenschap’ was geworden, aldus bisdomwoordvoerder Peeters. Voorwaarde om een overtollig kerkgebouw te laten staan is, naast afspraken over de kosten, dat het gebouw voor de eredienst gebruikt wordt. Peeters: „Dat is dan misschien drie, vier keer per jaar, zoals in Frankrijk of Italië ook gebeurt. Die kerken staan daar vooral leeg en schilderachtig te wezen. In Nederland hebben we daar moeite mee. Alles moet nut hebben.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden