Amsterdamse Bos brengt komedie van topniveau

’Don Q (at your service)’ van Jeroen van den Berg door Theater Amsterdamse Bos o.r.v. Jeroen van den Berg in Openluchttheater in Amsterdamse Bos t/m 22-8 (di/zo); inl. (bij twijfelachtig weer): 020-6433286 of www.bostheater.nl

Heb je een hartgrondige hekel aan theater ontwikkeld, zou je die hele pretentieuze kunstvorm afgeschaft willen zien (hoeveel mensen komen daar nou helemaal naar kijken), word je gevraagd om een toneelstuk te schrijven. Je hebt een gezin, wil toch een paar keer per jaar met vakantie, en wat doe je dan?!

Al in de beginmonoloog van ’Don Q’ wordt vlijmscherp een mentaliteit neergezet. Gekanker om gekanker. Niet om de wereld te verbeteren, bij eigenbelang is een draai van 180 graden immers zo gemaakt. Meer als vorm van zelfbevrediging. Zoals ook later twee stevige dienders zich te sappel maken om werkelijk alles, van smoezende Limburgers en Haagse zakkenvullers tot die rare n in pannekoek.

In een mix van associatief en beredeneerd gefoeter laat schrijver Jeroen van den Berg je als het ware proeven hoe onvrede en populisme elkaar bemesten of zichzelf in de staart bijten. Hij vlecht dat in een razend tempo door elkaar, net als andere lijntjes in het stuk. Die van de schrijver in spe die in zijn eigen toneelstuk tuimelt, of van de hotelier wiens dwingend opgelegde ouderwetse gastheerschap omgekeerd evenredig is aan het rendement.

Geïnspireerd op de ’Don Quichot’ van Miguel de Cervantes laat Van den Berg iedereen windmolengevechten voeren op de grenzen van fictie en realiteit, van traditie en vernieuwing. En dat in een uit containers opgetrokken hotelcomplex (vormgeving Catharina Scholten), waar de wanden oren hebben en de lijken uit de kast rollen.

Het is een krankjorume chaos, maar door de schrijver/regisseur meesterlijk geleid. Dat wat voor de personages soms danig verwarrend is, wordt voor het publiek een feest van de verbeelding. Inclusief de dubbele laag van het ’at your service’ uit de titel. De komische verwarringen hebben een soms Shakespeariaans gehalte, het venijn dat door dialogen, gekanker en schijngevechten sijpelt, geeft grimmig commentaar op het maatschappelijke klimaat.

’Don Q’ is een komedie van topniveau, de beste voorstelling sinds jaren in het Amsterdamse Bos. Sprankelend, spannend, veelbetekenend en fantastisch geacteerd ook nog. Ad Knippels is grandioos als de toneelschrijver-zijns-ondanks, Aat Ceelen oergeestig als de gemankeerde hotelier, Heike Wisse een beloftevolle comédienne met elastiek in d’r lijf, Maarten Wansink en Martijn Fischer kostelijk als rechercheduo. Van harte aanbevolen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden