Amsterdamse bevolking groeit razendsnel

De groei is voor een deel het gevolg van natuurlijke aanwas. Beeld anp
De groei is voor een deel het gevolg van natuurlijke aanwas.Beeld anp

De bevolkingsgroei in Amsterdam van de laatste jaren is de sterkste sinds 1948. Dit staat in het vandaag verschenen jaarboek Amsterdam in cijfers 2014. Begin dit jaar telde Amsterdam 811.185 inwoners, 11.743 meer dan in 2013.

De groei is een gevolg van natuurlijke aanwas en deels een vestigingsoverschot. Het aantal autochtonen in de stad is vorig jaar sterker gegroeid dan in de voorgaande jaren. Westerse Amsterdammers maken een steeds groter deel van de bevolking uit.

De prognose is dat Amsterdam in 2020 ruim 848.000 inwoners heeft en in 2035 de grens van 900.000 passeert. Met 53,3 procent blijven alleenstaanden de grootste groep huishoudens in de hoofdstad, maar het aandeel huishoudens bestaande uit samenwonenden met kinderen nam toe.

De levensverwachting van een pasgeboren jongen in Amsterdam lag in 2013 op ruim 78 jaar, voor een meisje op bijna 82 jaar. Het verschil tussen mannen en vrouwen neemt af, omdat de levensverwachting van jongens sterker toeneemt dan van meisjes.

Bureau Onderzoek en Statistiek (O+S) verwacht dat het aandeel minimahuishoudens opnieuw licht is gestegen tot 21 of 22 procent, dat is een lagere stijging dan landelijk. In Amsterdam is 71 procent van de minimajongeren van niet-westerse afkomst.

Het aandeel werkloze jongeren in Amsterdam is gestegen van 14 procent in 2009 tot 24 procent dit jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden