Amsterdamse beurs maakt ochtendverlies deels goed

(Novum/Betten) - De Amsterdamse beurs noteert maandag al sinds opening op verlies, al zijn de minnen in de loop van de dag wel iets kleiner geworden. De negatieve stemming wordt onder andere veroorzaakt door koersdalingen op de Aziatische beurzen en een winstwaarschuwing van BAM.

"Het sentiment is even omgeslagen", zegt een handelaar. "Je ziet winstnemingen, met lage omzetten." De rust op de aandelenmarkten zal volgens hem ook de rest van de week aanhouden. Donderdag is Wall Street dicht vanwege Thanksgiving Day en vrijdag wordt er vanwege de feestdag maar een halve dag gehandeld in New York. 'Voorlopig is de 500-puntengrens nog niet in zicht,' zo stelt hij.

De AEX-index noteert omstreeks 14.15 uur op 489,73 punten, een verlies van 0,6%. De Midkap daalt met 1,2% naar 633,72 punten en de Small Cap-index valt terug met 0,9% naar 654,12 punten.

Binnen de AEX staan slechts zeven van de vierentwintig fondsen op winst. Philips klimt met 0,9% naar EUR 29,31, terwijl KPN en DSM achtereenvolgens 0,6% en 0,5% bijschrijven. Grootste verliezers zijn Hagemeyer (-3,05%), TomTom (-1,8%) en Unilever (-1,8%).

Rodamco Europe gaat 0,3% lager op EUR 92,10. Het vastgoedfonds verkoopt een deel van de Nederlandse winkelportefeuille aan een groep particuliere beleggers voor ongeveer EUR 41 miljoen. Daarbij wordt een niet nader genoemde boekwinst gemaakt.

De grootste - negatieve - verrassing komt echter van Midkapper BAM. Het bouwbedrijf heeft zijn winstverwachting voor dit jaar verlaagd van EUR 180 miljoen tot EUR 130 miljoen vanwege een onverwacht groot verlies bij een Duitse dochteronderneming. Het aandeel schoot bij opening direct met 18% omlaag naar EUR 13,35, om daarna weer wat op te krabbelen tot een min van 12,6% op EUR 14,25.

De dochter, utiliteitsbouwer Wayss & Freytag Schluesselfertigbau, wordt opgeheven. De directie is naar huis gestuurd en BAM stelt een extern accountantsonderzoek in, alsmede een forensisch onderzoek. Van criminele handelingen is volgens een woordvoerder geen sprake geweest.

Andere grote verliezers in het middensegment zijn Van der Moolen (-5,3%) en Boskalis (-2,5%). Univar (+1,1%), Corus (+0,8%) en Vastned Retail (+0,2%) zijn de enige stijgers binnen de Midkap, die vijfentwintig fondsen telt. Corus wordt hoger getild nadat het Braziliaanse CSN vrijdag een tegenbod lanceerde op het staalbedrijf. De vraag is hoe de eerste bieder, het Indiase Tata Steel, hierop zal reageren.

Op de lokale markt verliest ICT Automatisering 2,6% op EUR 14,40. De IT-dienstverlener zal dit jaar de winst met 17% zien dalen vergeleken met vorig jaar tot circa EUR 6 miljoen, zo liet het bedrijf voorbeurs weten. ICT verwacht over heel 2006 een omzetstijging te behalen van circa 15% ten opzichte van 2005.

Euronext wint 0,6%. Sectorgenoot The Nasdaq Stock Market wil de London Stock Exchange (LSE) overnemen voor in totaal zo'n EUR 3,99 miljard. De Amerikaanse beurs biedt daarmee naar eigen zeggen een overnamepremie van 54% ten opzichte van de slotkoers op 10 maart 2006, een dag voor de aankondiging van de eerste toenadering van de LSE door Nasdaq.

Imtech (+0,6% op EUR 44,65) heeft ter waarde van EUR 20 miljoen aan opdrachten verworven voor het aanleggen van technologie aan boord van een FPSO, een drijvende olieproductie-installatie met dezelfde functionaliteit als een olieplatform.

Fietsenfabrikant Accell neemt Webena Sport over, een importeur van fitnessartikelen voor de Nederlandse markt met een winstgevende omzet van ongeveer EUR 3,5 miljoen op jaarbasis. Een overnameprijs is niet bekendgemaakt. Het aandeel wordt nauwelijks in beweging gezet door het nieuws. Accell stijgt met 0,1% tot EUR 25,28.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden