NieuwsDierentuin

Amsterdamse Artis-gieren slaan hun vleugels uit boven Sardinië

Beeld anp

Van de Amsterdamse grachten naar de Italiaanse heuvels. De Amsterdamse dierentuin Artis heeft deze week drie jonge vale gieren uitgezet op Sardinië, waar ze zich moeten voegen bij de wilde populatie. Daarmee gaat het, alhoewel beter dan een aantal jaren geleden, niet al te goed. Boeren op het eiland legden in de jaren zeventig vergiftigde karkassen neer om de roofdieren weg te jagen, maar moordden daarmee ook in hoog tempo de gieren uit.

In 2013 waren er nog maar dertig volwassen koppels, het laagste aantal ooit geteld. Een project waar Artis ook bij betrokken is, heeft de afgelopen zes jaar met succes wat gieren teruggebracht. Toen begin dit jaar weer geteld werd, werden vijftig koppels gespot. Voor het eerst in dertig jaar wonen er zo veel gieren.

Opruimers

En dat is fijn, niet alleen voor de beesten zelf, maar voor het hele ecosysteem. Hun kale nek en loerende blik hebben gieren weliswaar in menige film een rol opgeleverd als ultieme slechterik, in feite bewijzen ze ons een grote dienst. Ze zijn de opruimers van de natuur. Van de grote gieren die karkassen uit elkaar trekken tot de allerkleinste die het laatste vlees van de botjes snoepen: ze ruimen kadavers op en zorgen dat voedingsstoffen niet verspild worden. Hun extreem zure maagzuur zorgt ervoor dat ze rottend vlees zonder probleem kunnen opeten en hun lange nek zonder veren maakt dat het bloed en vlees van de karkassen niet overal aan blijft plakken.

Terug naar de drie Artis-gieren. De jonge beesten moesten 3,5 uur wennen in hun tijdelijke volière, maar sloegen uiteindelijk dan toch hun vleugels uit. Boven het dal konden ze meeliften op de warme opstijgende lucht en dankzij gps-trackers, kan iedereen zien hoe ze hun nieuwe omgeving verkennen.

Lees ook:

Hoofdbreker voor dierentuinen: Het dier moet zijn natuurlijke zelf kunnen zijn, maar de bezoekers willen hem wél zien

Wildlands, oftewel dierenpark Emmen, zit in de problemen. Dat is best vreemd, want de andere twaalf grote Nederlandse dierentuinen draaien beter dan ooit. Wat maakt een dierentuin succesvol?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden