Amsterdamse achtste groepers moeten toch weer gaan loten

Middelbare scholen terug naar oud systeem, alternatief was erger

Amsterdamse scholen schakelen weer terug op het lotingssysteem dat door achtstegroepers en hun ouders jarenlang werd verfoeid. Maar een alternatief dat vorig schooljaar met veel verwachting werd ingevoerd, bleek nog erger.

De stad had een einde willen maken aan de ellende van ongeveer 500 leerlingen die elk jaar werden uitgeloot voor een middelbare school. De kinderen zaten weken in onzekerheid over een andere plek, die meestal moest worden gevonden op een minder populaire school. Maar de Nobelprijswinnende 'matchingsprocedure', die het afgelopen schooljaar ingevoerd werd, bood geen soelaas. In plaats van 500, kwamen 1950 achtstegroepers niet terecht op de middelbare school van hun voorkeur.

De vereniging van middelbare scholen Osvo kreeg afgelopen zomer een storm van kritiek over zich heen. Het nieuwe systeem, waarin werd gepoogd om 99 procent van de achtstegroepers op een school in hun favoriete top-3 te plaatsen en zo het lotingsleed te verzachten en te spreiden, bleek onnavolgbaar. Niet 99 procent, maar slechts 95 procent van de leerlingen werd in de top-3 geplaatst. 375 van de 7500 kinderen vielen buiten de boot.

Bovendien ontstonden op basisscholen frustrerende situaties. Twee kinderen die bij elkaar in de klas zaten, en op elkaars favoriete school werden geplaatst, mochten onderling niet ruilen. Ouders stapten naar de rechter om het ruilen af te dwingen, maar die stak er een stokje voor. Ruilen zou oneerlijk zijn voor kinderen die geen geschikte ruilpartner hadden. Had dit wel gemogen, dan hadden toch nog 614 kinderen op de school bovenaan hun lijstje terecht kunnen komen.

Al met al blijkt de complexiteit van de 'matchingsprocedure' te groot. "Ouders en kinderen willen regie hebben over hun eigen keuze", zegt wethouder Simone Kukenheim. Leerlingen schrijven zich nu weer in voor één school. Omdat dit voortaan via een centraal punt gebeurt, ontstaat beter inzicht in de populaire scholen en welke niveaus de kinderen hebben. Zijn er teveel inschrijvingen, dan krijgen scholen van de gemeente budget om extra klassen in te richten.

"Ook in dit systeem is het probleem van schaarste aan plekken niet opgelost", zegt Kukenheim. Hoeveel kinderen komend jaar alsnog worden uitgeloot, valt niet te zeggen. "Maar we hopen dat ze zich wel beter zullen kunnen vinden in het proces."

Osvo zegt 'dit jaar' weer met het oude systeem te willen werken. Volgens Kukenheim is het niet de bedoeling dat er volgend jaar een nieuw experiment volgt. "Maar het denken moet niet stil blijven staan. Het gaat erom dat we in de stad vraag en aanbod zo goed mogelijk op elkaar gaan afstemmen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden