Amsterdams stadsdeel wil overlastplegers weren

Stadsdeel De Baarsjes in Amsterdam wil jongeren die overlast veroorzaken, de toegang kunnen ontzeggen tot een bepaald gebied.

Stadsdeelvoorzitter Arco Verburg pleit voor de invoering van de ’Anti Social Behaviour Orders’ (ASBO), net zoals die al bestaan in het Verenigd Koninkrijk. Een dergelijke ’order’ verbiedt de overtreder bepaald gedrag of toegang tot een specifiek gebied.

„Die opgelegde regels zijn niet strafrechtelijk van aard en niet bedoeld als straf, maar om bewoners te beschermen tegen asociaal gedrag", zei Verburg vanochtend. De overlast in De Baarsjes is volgens hem beperkt in omvang, maar heeft op een klein deel van de buurt wel veel impact. „Jongeren die zich van niemand iets aantrekken, fietsen stukmaken of in portieken plassen."

De ASBO was in 1997 in Engeland een initiatief van Tony Blair. Zijn Labour-regering zou de criminaliteit keihard aanpakken. Raddraaiers moeten na wangedrag een ABC ondertekenen: een Acceptable Behaviour Contract (acceptabel gedrag-contract). Na de volgende misdraging volgt een gevangenisstraf.

Door het nieuwe beleid zitten de gevangenissen overvol. Blair overdrijft, volgens critici. „Heel veel kattenkwaad heet nu een misdaad, kwajongens worden nu afgeschilderd als criminelen."

Klik hier voor de ASBO van het Verenigd Koninkrijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden