Amsterdams SP-raadslid stapt op

Maureen van der PligtBeeld Wikimedia Commons

De samenwerking tussen SP, VVD en D66 in Amsterdam gold tot nu toe als een onverwacht succesverhaal. Maar nu stapt een SP-raadslid toch op uit onvrede.

Van der Pligt is ontevreden over de manier waarop het Amsterdamse college omgaat met het thema 'werken zonder loon': de praktijk dat werklozen een tegenprestatie moeten leveren om hun uitkering te behouden.

De drie partijen spraken weliswaar af om daarmee op te houden, maar Van der Pligt is het niet eens met de manier waarop haar 'eigen' SP-wethouder Vliegenthart dat doet. Hij wil onder meer 'leerwerkstages' invoeren. Dat verschilt volgens Van der Pligt te weinig van de bestaande praktijk.

Vliegenthart vindt het vertrek van Van der Pligt 'jammer', zegt hij in Het Parool. Maar zegt ook: "Ik hou onverkort vast aan de afspraken in het coalitieakkoord."

Ouderwets SP-geluid
Van der Pligt gold binnen de Amsterdamse SP als iemand die het 'ouderwets felle SP-oppositiegeluid' vertolkte, zo schreef Trouw-verslaggever Hanne Obbink vorige maand in een uitgebreide reportage over de Amsterdamse SP.

De coalitie van de Amsterdamse socialisten met D66 en VVD geldt ook landelijk als een belangrijke testcase: is de partij die vroeger vooral bekend stond vanwege de leus 'Stem tegen' in staat om water bij de wijn te doen, en een volwaardige coalitiepartner te zijn?

Coalitie
In Amsterdam waren de ervaringen tot nu toe positief. Bijvoorbeeld bij de plaatselijke VVD-leider Eric van der Burg, die eerder had gewaarschuwd voor samenwerking met de SP, maar inmiddels toegeeft: "Ik heb me vergist".

Maar ook bij de SP'ers zelf, zoals wethouder Laurens Ivens, die tevreden vaststelt dat het als wethouder wel een stuk makkelijker is om bij een conflict over huurders die verjaagd worden iets te betekenen. "Als SP'er voerde ik soms jarenlang actie voor zoiets kleins. En als het lukte, vierden we dat als een overwinning. Nu had ik het binnen anderhalve week voor elkaar."

Toch waarschuwde Van der Burg ook in die reportage al voor de schaduwzijden van het zijn van een coalitiepartner. Straks is de SP klaar met de plannen die op haar aandringen in het coalitieakkoord zijn terechtgekomen. En dan zullen ze moeten meewerken aan plannen uit de koker van D66 en VVD. "Dan zal de SP dus bestand moeten zijn tegen kritiek van haar achterban. Dan moet ze zeggen: nu verliezen we, maar wij hebben onze winst al eerder geïncasseerd".

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden