Amsterdams Pakhuis omgetoverd tot cultuurhuis

AMSTERDAM (ANP) - Pakhuis de Zwijger aan het IJ in Amsterdam is straks het nieuwste cultuurhuis van Amsterdam. In september opent het gerenoveerde pakhuis de deuren met drie zalen, radio- en tv-studio's, expositieruimtes, mediawerkplaatsen en een café-restaurant.

Pakhuis de Zwijger biedt dan plaats aan concerten, tentoonstellingen, debatten, conferenties, voorstellingen, clubavonden en festivals, bleek dinsdag tijdens een voorbezichtiging. Het markante pakhuis aan de Piet Heinkade, in 1933 gebouwd als koelhuis voor bederfelijke producten, kent een roemrucht verleden. Het was jarenlang het domein van krakers en artiesten als Herman Brood en Loïs Lane gebruikten het pand als oefenruimte.

Vele plannen tot herbestemming sneuvelden en in 2001 werd dwars door het gebouw een brug aangelegd richting het Java-eiland. Eind vorig jaar gaf de gemeente Amsterdam de nodige subsidies tot herontwikkeling van het inmiddels tot Rijksmonument bestempelde pand.

Sloophamer

Stichting De Zwijger en Stadsherstel Amsterdam, die oude monumentale panden opknapt, konden de sloophamer hiermee maar net afwenden. Mede door het gat voor de brug stond het gebouw op instorten, aldus de initiatiefnemers. Door bovengelegen vloeren weg te halen kon de druk worden verminderd. Een nieuwe staalconstructie en een betonnen korset houden het gebouw nu bij elkaar.

In de ruimte boven het tunnelgat, die door de verdwenen vloeren een stuk groter is geworden, komt een grote zaal voor maximaal 600 personen. Deze zaal is door het eronder razende verkeer vooral bedoeld voor levendige evenementen of pop- of jazzconcerten. Twee kleine zalen hebben elk zo'n 150 stoelen.

Salto

Pakhuis de Zwijger biedt vanaf september ook onderdak aan de lokale Amsterdamse omroep Salto, die vanuit het gebouw 24 uur per dag radio- en tv-uitzendingen zal verzorgen. Kennisinstituut Waag Society realiseert op diverse etages verder 'mediabroedplaatsen' voor beginnende ondernemers. De exploitatie van de zalen en de horeca komt in handen van Cultuurfabriek, die onder meer conferenties, festivals en culturele producties organiseert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden