Amsterdams Fonds voor de Kunst kent prijzen toe

AMSTERDAM - Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) heeft aan Rob Schouten, Jeroen Brouwers en Cyrille Offermans respectievelijk de Herman Gorterprijs, Multatuliprijs en Busken Huetprijs toegekend. Burgemeester van Amsterdam Job Cohen en wethouder voor cultuur Saskia Bruines reiken de prijzen uit op dinsdag 11 september.

Schouten won de prijs voor zijn bundel 'Infauste dienstprognose'. Volgens de jury willen '(...) de gedichten ten koste van alles voorkomen dat ze lyrisch worden en geven juist daardoor een memorable portret van de hulpeloosheid van de sceptische tobber die stommelt door het heelal'.

In deze krant roemde recensent Peter de Boer Schoutens laatste bundel. ,,De titel verwijst naar mentale instabiliteit in het militaire jargon. Het is een chique term waarmee getikte jongelui uit de militaire dienst worden geweerd. Schouten heeft het 'instabiele' en rare in zijn poëzie niettemin tot een creatieve motor verheven.''

In het gedicht 'Bereshit' jongleert Schouten op een voor hem typerende wijze met dit woord. Schouten 'contrasteert hierbij de moderne betekenis ervan (...) met het Hebreeuwse beginwoord van de Bijbel':

Gods eerste woordje bij het scheppen,

in medias res mag je wel zeggen,

alles nog in de zandbak en met beesten,

zich van geen enkel kwaad bewust

en zonder babylonische verwarring.

Maar na de nodige volksverhuizing,

klankverschuiving en gezichtspuntwisseling

sta je nog steeds te kijken van

direct zo'n treffende trouvaille,

want inderdaad: bereshit.

Rob Schouten is redacteur van Trouw en schrijft kritieken over poëzie voor Vrij Nederland.

Schrijver Jeroen Brouwers viel in de prijzen met zijn roman 'Geheime kamers', waarin hij 'een ogenschijnlijk banaal verhaal opblaast tot een theater van symbolen waarin emoties schaamteloos en naakt tot op het bot ronddansen', aldus de jury.

Essayist, literatuurcriticus en kinderboekenschrijver Cyrile Offermans werd bekroond met de Busken Huetprijs 2001 voor zijn bundel 'De ontdekking van de wereld', waarin hij 'onder meer afrekent met het cultuurpessimisme van George Steiner, (...) autobiografisch terugblikt op de jaren zestig en de poëzie van Hugo Claus analyseert'.

Met de Amsterdamse Kunstprijzen huldigt het AFK kunstenaars voor specifieke, recente werken die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de kunsten.

Op 20 en 27 juni worden de Kunstprijzen voor design en podiumkunsten bekendgemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden