Amsterdams cultuurverbond wil de zakelijke markt veroveren
amsterdam – - Gezien de uitgangspunten voor een nieuw cultuurbeleid die staatssecretaris Halbe Zijlstra maandag bekendmaakte, moeten vooral kunstinstellingen in de Randstad vrezen voor grote bezuinigingen. Juist voor hen is zoeken naar eigen middelen dus van levensbelang.
Heel toevallig verscheen eergisteren, bijna op de minuut gelijk met de nota van Zijlstra, een persbericht van vijf Amsterdamse muziek-, dans- en theatergezelschappen die met de oprichting van de CultuurBox gezamenlijk de zakelijke markt willen veroveren.
Theatergroep Orkater is met Amsterdam Sinfonietta, Cappella Amsterdam, Dansgroep Amsterdam en Toneelgroep Amsterdam een van de initiatiefnemers van de CultuurBox. Volgens Nicolien Luttels, zakelijk leidster van Orkater, wordt er al sinds 2009 over een vorm van samenwerking tussen de instellingen gepraat.
Luttels: „Vorig jaar is daartoe een stichting opgericht, financieel ondersteund door het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Het idee om als cultuurinstelling zelf op zoek te gaan naar geld is niet nieuw. Rick van der Ploeg, staatssecretaris in het kabinet-Kok II, riep daar al toe op. Wel extreem nieuw is dat de overheid zich nu drastisch dreigt terug te trekken. Ik ben al zo’n tien jaar bezig met pogingen om meer geld uit de markt te halen en ik weet hoe ingewikkeld dat is. We hebben in Nederland niet geleerd om de zakelijke markt op te zoeken. Door nu samen op te trekken, denken we elkaar te kunnen versterken.”
Volgens Luttels is er bij private fondsen wel wat geld te vinden; voor Orkaters productie van ’Richard III’ aan het begin van dit seizoen lukte dat bijvoorbeeld vrij goed. „Maar de veiligheid van een mooi concert door het Concertgebouworkest heb je bij ons niet. Sponsors weten niet wat we ze bij ons krijgen. We nodigen wel banken uit om te komen kijken, maar dan blijkt dat die mensen op theatergebied heel weinig gezien hebben en snel geschokt zijn door onze voorstellingen. Ze gaan liever naar de musical.”
Met de CultuurBox willen de vijf instellingen bedrijven aan de hand nemen en wegwijs maken in hun werelden van dans, muziek en theater. „Met een diner vooraf voor het belangrijke netwerken, een inleiding op de voorstelling en een gevarieerd aanbod proberen we bedrijven te verleiden om met hun relaties naar onze voorstellingen te komen. En als ze eenmaal bij ons geweest zijn, kunnen we ze wijzen op voorstellingen van een van de andere vier instellingen. Artistieke samenwerking tussen de vijf behoort ook zeker tot de mogelijkheden.”