Amsterdams blowverbod 'op de grens'

(Novum) - Het blowverbod dat sinds woensdagochtend geldt in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes is juridisch 'op de grens'. Dat zei hoogleraar rechtswetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen Jan Brouwer woensdag in het Radio 1-Journaal. Brouwer wees erop dat cannabisgebruik volgens de Opiumwet niet strafbaar is.

In Dordrecht en Venlo is eerder met succes geëxperimenteerd met blowverboden, zegt Brouwer. Wel hadden rechters hier twijfels over de juridische houdbaarheid van het verbod. In De Baarsjes is het blowverbod met opname in de Algemene Plaatselijke Verordening volgens Brouwer beter aangepakt.

Sinds woensdagochtend is het verboden softdrugs te gebruiken op en rond het Mercatorplein, in de Jan Evertsenstraat, de Hudsonstraat, de Bartholomeus Diazstraat, de Cabralstraat, de Vespuccistraat en een deel van de Balboastraat. Wie in dit gebied toch blowt, kan een boete tegemoet zien. Borden moeten aangeven waar de maatregel van kracht is. Woensdag wordt het eerste bord geplaatst in de Hudsonstraat. Brouwer denkt dat in de Baarsjes eigenlijk de verkeerde borden hangen: niet het blowen zelf geeft overlast, maar in het openbaar stoned zijn.

Stadsdeelvoorzitter Henk van Waveren wees voor Radio 1 op de noodzaak van de maatregel. Groepen blowende jongeren zorgen volgens hem voor veel overlast. Hij zei niet te vrezen dat blowende jongeren hun heil enkele straten verder zoeken. In omliggende buurten is de overlast volgens Van Waveren niet toegenomen na het instellen van een alcoholverbod op het Mercatorplein.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden