Update

Amsterdammer verdacht van misbruik 400 kinderen

null Beeld anp
Beeld anp

Een 40-jarige Amsterdammer wordt ervan verdacht dat hij via een webcam ongeveer 400 kinderen seksueel heeft misbruikt. Dat blijkt uit een omvangrijk onderzoek naar de verdachte. Politie en justitie hebben tot dusver 56 slachtoffers geïdentificeerd. Het gros van de vermoedelijke slachtoffers is tussen de 12 en 14 jaar oud.

Redactie

Dit meldde het Openbaar Ministerie (OM) vandaag tijdens een voorbereidende zitting bij de rechtbank Amsterdam in de zaak tegen verdachte Michel S. Hij zit al ruim een half jaar vast. Eerder is geen ruchtbaarheid aan de zaak gegeven. Vrijdag bepaalde de rechtbank dat S. voorlopig nog vast blijft zitten.

In omvang is deze zaak te vergelijken met de zaak tegen de eveneens vorig jaar aan het licht gekomen zaak tegen Frank R. uit Cuijk, waarin 300 meisjes slachtoffer van 'grooming' zouden zijn geworden. In zijn geval kwam het echter ook tot fysieke contacten; bij Michel S. is het niet zover gekomen.

Tot dusver vijf concrete aangiften opgenomen, meldt het OM. Volgens het OM komen de slachtoffers uit heel Nederland, maar ook uit België. De meesten zijn jongens. S. begaf zich volgens justitie onder diverse aliassen in chatrooms om kinderen aan te zetten tot seksuele handelingen. Hij zou daarbij ook hebben gedreigd beelden op internet te zetten of door te spelen aan bekenden of familie van het slachtoffer.

'Nergens verhaal kwijt'
S. heeft in eerdere verhoren bij de politie aangegeven dat hij inziet dat hij 'grenzen heeft overschreden'. Hij wil graag behandeld worden. Hij heeft onder meer verklaard dat hij 'het boek wil sluiten'. Hij gaf vrijdag ter zitting aan dat hij zijn huidige situatie, in detentie, 'heel zwaar' vindt, 'omdat ik nergens mijn verhaal kwijt kan.'

S. is medewerker bij een bank. Zijn werkgever is op de hoogte van de aard van de zaak, maar heeft hem niet ontslagen. S. is geschorst. Hij is een zogeheten 'first offender': S. kwam niet eerder in aanraking met justitie en heeft een blanco strafblad. Zijn ouders waren vrijdag bij de zitting aanwezig.

Onderzoek in Nederland, België, Spanje en VS
Het onderzoek strekt zich uit tot in België, Spanje en de Verenigde Staten. In Nederland is niet alleen de Amsterdamse politie bezig met het onderzoek, maar ook rechercheurs elders in het land. De eerste melding bij de politie dateert uit 2012. Het onderzoek kwam in april vorig jaar op stoom, na doorzoekingen in zijn woning en het doorlichten van zijn computer.

Het OM hoopt het onderzoek de komende maanden te kunnen afronden. Vermoedelijk zal het strafdossier niet groter worden dan de 56 geïdentificeerde slachtoffers.

Advocate B. Peters beklaagde zich erover dat het onderzoek veel te lang duurt en te traag gaat. Zij vreest dat justitie het niet voor de zomer kan afronden, zoals het streven is. De zaak komt over enkele maanden opnieuw bij de rechtbank aan bod.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden