Amsterdam zondag trefpunt boze bikers

Oproep tot Harleydag op Waterlooplein uit protest tegen afgelaste motorevenementen

"Hoeveel mensen er zondag komen? Ik schat zo'n duizend, misschien wel 1500", lacht Daniel 'Une' Uneputty, voorzitter van de Amsterdamse Hells Angels. Hij wipt wat op een stoeltje voor zijn fanshop op het Waterlooplein, zondag het decor van een op de valreep aangekondigde Harleydag.

Het evenement is een spontane reactie van Amsterdamse motorrijders op het afgelasten van talloze motorevenementen deze zomer. De politie in onder meer Dieren, Weert, Purmerend, Gouda en Tilburg koos daarvoor omdat er spanningen zouden zijn tussen de Hells Angels en de Molukse motorclub Satudarah. Eind juli raakte leden van Satudarah in Amsterdam slaags met de ME. Er werden 56 leden opgepakt, maar nog steeds is de aanleiding onduidelijk. Het terugsturen van motorrijders die zaterdag op een Tilburgse Harleydag afkwamen, is de druppel, zo staat op het internetforum Feniks.

Op deze website werd zondag de oproep tot het spontane treffen gedaan. "Velen waren al onderweg (naar Tilburg - red.) en dan nóg met een arrogant lachje iedereen als een kleine jongen wegsturen. Als je dit slikt, slik je alles. Kom zondag naar Amsterdam of zwijg voor altijd en laat eeuwig met je dollen", schrijft de beheerder.

Feniks is opgericht door 'Tattoo Willem' uit Lelystad, daarbij geholpen door iemand van de Amsterdamse Hells Angels. Een vergunning voor de Amsterdamse Harleydag is niet aangevraagd. Volgens Uneputty hebben ze niets met het plan van doen. "Wij zouden het nooit op deze dag hebben georganiseerd omdat we de avond ervoor een groot feest hebben. Vermoedelijk ligt iedereen zondagmiddag met een kater in bed."

Anders dan andere steden, lijkt Amsterdam zich zo niet druk te maken. "Als ze elkaar echt in de haren wilden vliegen, hadden ze dat allang gedaan", zegt de secretaris van Amsterdam Chapter, een groep Amsterdamse Harleyeigenaren. Ze wil niet met haar naam in de krant uit vrees geassocieerd te worden met de Hells Angels. Dat het zondag druk wordt is wel duidelijk, zegt ze. "We zijn het echt zat dat alles maar wordt afgelast. Het is een saaie zomer zo. Het regent maar en het kleine beetje vertier wordt ons telkens afgepakt."

De politie ziet - net als de gemeente - vooralsnog geen reden om in te grijpen. Kroegbazen op het Waterlooplein reageren gelaten. "Wat? 1500 bikers? Zondag zeg je? Dan moeten we maar wat extra personeel regelen", lacht een barman aan het plein.

Uneputty kijkt er niet van op. Hij noemt de verhalen over spanningen opgeklopt. "Ik ben zelf Moluks en kom uit Moordrecht waar Satudarah is opgericht. Vrienden en familie zitten bij die club. De recherche bedenkt deze geruchten om zichzelf maar wat aan het werk te houden."

Satudarah wilde niet reageren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden