Amsterdam zoekt geld voor Wallen

Private partijen moet binnenstad helpen

Geld van private partijen moet het verbeterproces van de Amsterdamse binnenstad op gang houden. Binnen een half jaar wil de gemeente minstens 70 miljoen euro ophalen bij banken, institutionele beleggers en vastgoedfondsen, als startkapitaal van een nieuwe onderneming, 1012 Inc.

Lukt het niet die onderneming van de grond te krijgen, zeggen betrokkenen, dan dreigen 'foute' vastgoedeigenaren weer steviger voet aan de grond te krijgen in de binnenstad.

Amsterdam is al ongeveer vijf jaar bezig met Project 1012. Dat project, genoemd naar de postcode van het gebied, is vooral bedoeld om de invloed van de criminaliteit in de binnenstad aan banden te leggen. De prostitutie moet daarom teruggedrongen worden, het aantal coffeeshops moet minder en er moet paal en perk gesteld worden aan souvenirwinkeltjes, geldwisselkantoortjes en dergelijke; zaakjes die vaak dienen om crimineel geld wit te wassen. Het hele project moet in 2018 afgerond zijn.

Het eigendom van vastgoed in de binnenstad is van cruciaal belang in dit geheel. Onder meer met geld van woningcorporaties is de afgelopen vijf jaar al een aantal eigenaren van prostitutiepanden uitgekocht. Maar die geldbron droogt op, want het kabinet wil dat corporaties zich meer toeleggen op hun kerntaak, de sociale woningbouw, en bovendien moeten ze een flinke bezuiniging verwerken.

Amsterdam zoekt daarom nu naar geld in de private hoek. Volgens de gemeente wordt er gedurende de looptijd van het project al 700 miljoen tot 1 miljard euro door private partijen in de binnenstad geïnvesteerd. Zeker nu het, ook dankzij Project 1012, beter gaat met de binnenstad zien investeerders daar brood in. Maar niet uitgesloten is dat ook vastgoedondernemers met een dubieuze achtergrond weer terugkeren in het gebied.

1012 Inc. moet zorgen voor een nieuwe impuls, met gerichte investeringen onder toezicht van de gemeente. Het hele project zit nu op een 'kantelpunt', volgens Ronald Wiggers.

Hij is directeur van NV Stadsgoed, een van de partners in Project 1012, en werkt in opdracht van de gemeente aan het plan voor de nieuwe onderneming. "Het kan nog twee kanten op. Maar als 1012 Inc. niet lukt, neemt de kans toe op 'foute' eigenaren of huurders in de binnenstad. En dan kan het project nog terugkantelen."

de Verdieping

Amsterdam herovert zijn Wallen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden