Amsterdam ziet Audi nu wel zitten als sponsor Stedelijk Museum

Audi wordt alsnog een van de grootste sponsors van het Stedelijk Museum in Amsterdam. In 1999 was de gemeenteraad nog beducht voor een showroom in het museum.

Als voormalig directeur Rudi Fuchs van het Stedelijk Museum hoort dat Audi nu wel mag meebetalen aan de verbouwing en uitbreiding van het museum, moet hij even slikken. Zes jaar geleden werd de toenmalige directeur van Audi nog 'als een snotjongen' weggestuurd door de gemeenteraad, zegt Fuchs, die in 2003 vertrok uit het Stedelijk.

Audi wilde in 1999 tien miljoen gulden voorschieten voor de bouw van een nieuwe vleugel en daarnaast het tentoonstellingsprogramma tien jaar lang jaarlijks met een ton steunen. Als tegenprestatie zouden in een deel van de nieuwbouw door Audi gesponsorde tentoonstellingen moeten plaatsvinden. Fuchs: ,,En af en toe zou daar ook een auto komen te staan, maar uitsluitend in overleg met mij.''

Maar deze deal viel helemaal verkeerd. Vooral de PvdA trok fel van leer tegen Fuchs die zich zou hebben laten inpakken door het 'grootkapitaal'.

Audi werd afgeserveerd en de nieuwbouw moest worden uitgesteld, omdat de gemeente er ook geen extra geld voor overhad.

Het rijk wilde evenmin bijpassen, met als gevolg dat de museumdirectie opnieuw moest gaan bedelen bij het bedrijfsleven.

Fuchs: ,,Het besluit om Audi weg te jagen is heel slecht geweest voor het museum.''

Nee, leedvermaak koestert Fuchs niet, nu Audi alsnog als belangrijke geldschieter wordt binnengehaald. ,,Ik neem wel mijn petje af voor Audi. Dat ze nog steeds willen sponsoren, zegt ook iets over de eerlijkheid van hun bedoelingen. Ze willen geassocieerd worden met grensverleggende, moderne kunst.'' Audi heeft nooit een showroom geclaimd in het Stedelijk, benadrukt Fuchs. ,,Dat heeft de PvdA ervan gemaakt met haar belegen socialistische vijandbeelden. Een heel grote mond had de PvdA, maar toen ze Audi hadden weggestuurd bleken ze zelf geen cent over te hebben voor de cultuur, die ze toch zo hoog hadden staan. Wer hat uns verraten? Sozialdemokraten!''

De nieuwe overeenkomst met Audi, die is bekrachtigd door de gemeenteraadscommissie voor cultuur, houdt onder meer in dat een van de zalen naar het bedrijf wordt vernoemd. Ook mag Audi er ontvangsten organiseren. Hoeveel geld het bedrijf steekt in de nieuwbouw, willen de partijen niet zeggen. Daarnaast zal Audi ook tentoonstellingen op het gebied van design ondersteunen. Dat komt goed uit, want het museum wil de komende jaren meer aandacht besteden aan vormgeving, aldus directeur Gijs van Tuyl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden