Amsterdam worstelt met ‘terreurschool’

Het pand van de islamitische middelbare school Cornelius Haga Lyceum in AmsterdamBeeld ANP

Amsterdam grijpt in bij het met terreur in verband gebrachte Cornelius Haga Lyceum. Maar de mogelijkheden daartoe zijn beperkt.

De gemeente Amsterdam zal een harde dobber hebben aan de sluiting van het islamitische Cornelius Haga Lyceum. Burgemeester Halsema heeft het schoolbestuur dringend verzocht op te stappen en de gemeente zet de subsidies stop. Maar volgens deskundigen zal het daar voorlopig bij blijven. Dat wordt pas anders als er strafbare feiten zijn geconstateerd.

Het Amsterdamse stadsbestuur kondigde gistermiddag ingrijpende maatregelen aan na ‘zeer verontrustende signalen’ over het islamitisch onderwijs op het Cornelius Haga Lyceum. De Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) heeft Halsema gewaarschuwd dat leerlingen op de school structureel worden beïnvloed ‘door richtinggevende personen’ die tussen 2009 en 2012 banden zouden hebben gehad met de terroristische organisatie het Kaukasus Emiraat. Ook zouden zij zich ‘anderszins inlaten met jihadistisch extremisme’. De 174 leerlingen krijgen onderwijs in de ‘salafistische geloofsleer’.

Verontruste ouders

De AIVD lichtte Halsema in januari­­ al in gelijke bewoordingen in. Zulke harde waarschuwingen voor radicale beïnvloeding via het onderwijs zijn in Nederland nog niet eerder geuit. Volgens de veiligheidsdiensten is er overigens geen acuut gevaar voor de openbare orde.

Amsterdam opende donderdag een telefoonnummer voor verontruste ouders. De gemeente wil met de publiciteit gezinnen met kinderen op de basisschool waarschuwen niet voor dit lyceum te kiezen als ze naar het voortgezet onderwijs gaan.

Maar daar blijft het volgens de Tilburgse hoogleraar onderwijsrecht Paul Zoontjens voorlopig bij. “De vrijheid van onderwijs houdt op bij het plegen van een strafbaar feit. Maar ergens sympathie voor hebben valt daar niet onder. Eerst zullen docenten of bestuursleden door de strafrechter veroordeeld moeten worden, pas dan kunnen zij uit het onderwijs worden verbannen.”

Dat de gemeente de subsidie intrekt zal niet veel effect hebben. Het meeste geld krijgt de school van het Rijk. Wel is het volgens Zoontjens mogelijk de school wegens ‘wanbestuur’ via de bestuursrechter aan te pakken, zoals eerder bij een islamitische basisschool in Helmond is gebeurd. “Maar dan moet er wel wanbestuur zíjn. Daarover heb ik nog niets gelezen.”

Eerdere waarschuwingen

Die conclusie kan op termijn wel volgen uit een rapport van de onderwijsinspectie, dat in juni wordt verwacht. Die werd eerder niet tot de school toegelaten. Bestuursvoorzitter Söner Atasoy van het Haga Ly­ceum liet donderdag weten zich niets van de burgemeester aan te trekken. Hij wil verder niet reageren op wat hij ‘onzinverhalen’ noemt.

De andere Amsterdamse islamitische basisscholen waarschuwen al sinds 2017 tegen de mensen achter de stichting SIO die het Cornelius Haga Lyceum hebben opgericht. Ook het Rijk en de gemeente probeerden de komst van de school tegen te houden, maar door een uitspraak van de Raad van State kon die de deuren toch openen.

Volgens Yusuf Altuntas van de Stichting Islamitisch Onderwijs Noord-Holland hebben de overige Amsterdamse besturen gisteren een ‘goed gesprek’ over de affaire gehad met onderwijswethouder Marjolein Moorman. Uit Altuntas’ woorden valt op te maken dat zij de stappen van de burgemeester steunen.

Amsterdamse gemeenteraads­leden willen dat het Haga Lyceum per direct dichtgaat. Een groot deel van de Tweede Kamer wil dat even­eens. Maar ook justitieminister Grapperhaus schrijft dat hij niet veel kan doen. Hij onderzoekt wel alle mogelijkheden, maar de regels van het ministerie van onderwijs bieden nauwelijks aanknopingspunten.

Bij de Kamer ligt wel een wetsvoorstel dat de vrijheid van onderwijs verruimt, maar ook strengere eisen stelt bij de start van een school. Zo wordt vooraf getoetst of de onderwijskwaliteit deugt. Ook gaat het schoolbestuur langs de meetlat. Het kabinet heeft ook een wet in voorbereiding met hogere eisen aan burgerschapsonderwijs. 

Lees ook:

Coördinator terrorismebestrijding waarschuwt voor islamitische school in Amsterdam

Een aantal medewerkers van het islamitische Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam probeert een groot deel van het lesprogramma op de school te wijden aan de salafistische geloofsleer. Daarvoor waarschuwt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Nieuwe islamitische middelbare school stuit op verzet bij islamitische schoolbesturen

De opening van het Cornelius Haga in 2017 was omgeven met strijd. Schoolbesturen van vijftien islamitische basisscholen adviseerden ouders om hun kinderen niet naar de nieuwe middelbare school te sturen. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden