Amsterdam wint slag in strijd tegen toeristenwinkels

Hollandse kaas Beeld Trouw
Hollandse kaasBeeld Trouw

Amsterdam heeft de eerste slag gewonnen in de strijd tegen de overvloed aan toeristenwinkels in de binnenstad. De Cheese Company, een onderneming met een reeks kaaswinkels in de hoofdstad, was naar de rechter gestapt om te voorkomen dat ze haar nieuwste filiaal moet sluiten. Maar de rechtbank veegt haar bezwaren van tafel.

Hanne Obbink

"All our cheeses are ready to fly", heet het in de winkels van de Cheese Company en alleen daarmee al maakt het bedrijf duidelijk dat het zich louter op toeristen richt. Van zulke winkels - met kaas, souvenirs, kaartjes voor attracties enzovoorts - zijn er veel te veel, vindt de gemeente, en de afgelopen tijd nam hun aantal nog hand over hand toe. Daardoor verschraalt het winkelaanbod en wordt de binnenstad minder leefbaar voor de mensen die er wonen, vindt de gemeente.

Ingrijpende beslissing

Daarom nam de stad begin oktober een ingrijpende beslissing: nieuwe toeristenwinkels mogen niet meer. Toenmalig wethouder Kajsa Ollongren (inmiddels minister) bereidde deze stap in het diepste geheim voor, om te voorkomen dat ondernemers nog snel even nieuwe vestigingen zouden openen.

De gemeenteraad stemde er unaniem mee in en ook buiten de raad was er veel steun. Niet vreemd, want de almaar groeiende toeristenstroom leidt tot overlast in Amsterdam.

Ollongren voorzag al dat het verbod voor de rechter aangevochten zou worden. Maar de eerste testcase, de zaak van de Cheese Company, heeft de gemeente glansrijk doorstaan.

Er is geen sprake van willekeur in de criteria voor wat wel en niet mag, oordeelt de rechter, en evenmin van discriminatie tussen verschillende soorten winkels. De gemeente is bevoegd dit beleid af te kondigen en heeft vooraf genoeg onderzoek gedaan.

De Cheese Company voerde ook aan dat ze veel geld had gestoken in haar nieuwe filiaal. Het verbod was niet te voorzien, zei ze, en kost haar vijf miljoen euro. Kan zijn, zegt de rechter nu, maar dat de gemeente bezig was met het winkelbestand was al langer bekend. En ja, de schade voor het bedrijf is groot, maar het belang van een leefbare binnenstad weegt zwaarder.

De Cheese Company kan hoger beroep aantekenen. Of ze dat doet, kon het bedrijf gisteren nog niet zeggen.

Lees ook: Toerist laat zich moeilijk Amsterdam uit jagen

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden