Amsterdam wilde wel meer toeristen, maar nou ook weer niet zoveel

Overlast | Amsterdam weet zich geen raad met de drukte van met name toeristen. Maar de tijd dringt. Er komen nog veel meer bezoekers aan.

Woorden schieten hem tekort, zegt hij. Arre Zuurmond, ombudsman voor de gemeente Amsterdam, bracht afgelopen weekend een nacht door bij iemand die vlakbij het Leidseplein woont en hij weet nu wat uitgaansoverlast is. "Geschreeuw, dreigende geluiden, gekots in haar portiek, gepies tegen haar huis." Aan de overkant dealers die de meute van pillen voorzien. En voortdurend taxi's die "illegaal klanten oppikken, met ronkende motor voor de deur staan en toeteren omdat het om drie uur 's nachts file is op jouw gracht".

Wat de ombudsman ook verbijsterde: de overheid laat het volstrekt afweten. Handhavers doen hun best, maar ze zijn met te weinig en hebben niet veel bevoegdheden. Zo zet de overheid 'inwoners in de kou' en dat is 'onduldbaar fout', verklaarde Zuurmond gisteren.

Het alarm van de ombudsman was een opmaat voor de toespraak die burgemeester Eberhard van der Laan gisteravond hield over 'de staat van de stad'. Hij sprak over de toenemende drukte en de overlast die dat met zich meebrengt, het onderwerp waarover hij tegenwoordig de meeste brieven van burgers krijgt. "Er zijn grenzen aan wat je met handhaving kan bereiken", wierp hij tegen. Maar net als de ombudsman ziet hij dat het "voor te veel bewoners niet leuk meer is in Amsterdam".

De omslag in het denken over met name de toeristendrukte lijkt nu echt gemaakt te zijn. Jarenlang heeft Amsterdam zijn best gedaan om toeristen te trekken. En met succes, want de opbrengsten daarvan hebben de stad geholpen de crisis te door te komen. Toen die begon, in 2008, trok de stad 4,5 miljoen hotelgasten; inmiddels zijn dat er 6,8 miljoen. Daarbovenop bezoeken nog eens 10,6 miljoen dagjesmensen de stad.

Maar in de strijd tegen de te grote drukte heeft het stadsbestuur tot nu toe weinig meer weten te bedenken dan een aantal 'experimenten' - twee weken geleden maakte Ollongren vijftien nieuwe bekend. Toeristen kunnen straks digitaal de lengte van wachtrijen van musea checken, bijvoorbeeld. Er komt een looproute naar de nu nog rustige oostelijke binnenstad. En op het Oudekerksplein, in het hart van de stad, moeten projecties van licht en rustgevende muziek luidruchtige toeristen tot ander gedrag bewegen.

"De echte oplossing is nog niet gevonden", erkende Van der Laan gisteren. De toeristendrukte is een internationaal probleem en daarom wil hij in elk geval met andere Europese steden om de tafel gaan zitten. In New York is huizenverhuursite Airbnb al gezwicht voor nieuwe regels die de overlast van zijn huurders moeten terugdringen. Als Barcelona, Rome, Praag, Parijs en Berlijn één lijn trekken, moet dat in Europa ook lukken, denkt hij.

De tijd dringt, waarschuwde Van der Laan. Honderden miljoenen Chinezen en Indiërs zullen in de nabije toekomst geld genoeg hebben om te gaan reizen en een deel van hen zal naar Amsterdam komen. "En die wachten niet tot wij onze zaken op orde hebben."

undefined

Politie treedt op op de Wallen

Op de Wallen is de maat vol. In een open brief aan burgemeester Van der Laan in het wijkkrantje klaagde een bewoner begin deze maand dat 'de buurt is verlaten door het gezag'. "In zo'n drukke buurt, met zoveel 'slecht' volk op straat, is het onbestaanbaar dat alles zichzelf wel regelt." Klachten van bewoners en ondernemers in de buurt waren voor de politie aanleiding voor actie: de afgelopen zeventien dagen zijn op de Wallen 293 mensen opgepakt. In totaal 59 mensen zijn opgepakt omdat ze nep-dope verkochten en veertig mensen die zich bezighielden met echte drugshandel. Nog eens 38 mensen gebruikten openlijk drugs. Ook zijn er bedelaars van straat gehaald en mensen opgepakt die de orde verstoorden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden