Amsterdam wil wet Bibob eerlijker maken

Burgemeester Job Cohen (ANP) Beeld
Burgemeester Job Cohen (ANP)

Amsterdam wil dat de wet Bibob op punten van rechtsongelijkheid wordt aangepast. Ook moet de band tussen een malafide pandeigenaar en zijn huurder inzichtelijk worden.

Gemeente Amsterdam wil dat het Bibob-dossier voortaan gewoon aan de beklaagde partij wordt verstrekt, zodat die zich beter kan verdedigen.

Met die aanpassing van de wet Bevordering Integriteit Beoordelingen door het Openbaar Bestuur (Bibob) kan de ondernemer van wie de vergunning- of subsidieaanvraag ter discussie staat en de gemeente die aan de integriteit van de aanvrager twijfelt, strijden met gelijke wapens. ’De rechten van de ondernemer zullen hierdoor beter zijn gewaarborgd’, schrijft burgemeester Job Cohen in het evaluatierapport ’Vijf jaar Bibob in Amsterdam’ van de gemeente Amsterdam dat gisteren verscheen.

Een bestuursorgaan, zoals de gemeente, kan met de wet Bibob in de hand vergunningen, subsidies of aanbestedingen te weigeren of intrekken. Daarmee hoopt de overheid de verwevenheid van boven- en onderwereld verder tegen te gaan, doordat bijvoorbeeld vergunningen niet worden misbruikt voor criminele doeleinden.

Nu is het zo dat het dossier waarin al dan niet belastende inlichtingen over vergunningaanvragers staat alleen ter inzage ligt. De ondernemer in kwestie of zijn advocaat mag zo’n dossier hooguit overschrijven in de tijd die hem door een ambtenaar is toegewezen. Dat is een vorm van rechtsongelijkheid, want de gemeente beschikt over meer materiaal om een vergunning te weigeren dan de ondernemer om zich tegen die weigering te verdedigen. Rechtswetenschappers protesteren al sinds de instelling van de wet tegen deze ongelijke strijd.

Een (externe) bezwaarschriftencommissie krijgt als zo’n vergunningweigering bij haar behandeld wordt, al helemaal geen toegang tot het Bibob-dossier. Dat maakt het maken van bezwaar weer moeilijk. Ook de geheimhoudingsplicht richting de bezwaarschriftencommissie wil Amsterdam uit de wet hebben.

Verder wil Amsterdam dat de relatie verhuurder (pandeigenaar)-huurder in de wet onder het begrip ’zakelijk samenwerkingsverband’ komt. In de Amsterdamse praktijk is namelijk gebleken dat malafide exploitanten van wie de vergunning is geweigerd, het pand verkopen en een stroman, iemand zonder antecedenten, naar voren schuiven. Zij blijven zelf pandeigenaar en blijven dus profiteren van de exploitatie door (hoge) huurbedragen.

In de afgelopen vijf jaar heeft de gemeente Amsterdam 4400 vergunningaanvragen en -verlengingen behandeld binnen de branches horeca (inclusief coffeeshops), prostitutie en speelautomatenhallen, waarvan 306 dossiers de gemeente zelf afhandelde. In 83 gevallen stuurde Amsterdam een dossier door naar het Landelijk Bureau Bibob. Tot 1 mei 2008 zijn in 59 gevallen een vergunning geweigerd en acht vergunningen niet verlengd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden