Amsterdam wil weer homo-mekka worden

Met de mishandelde homo-activist Chris Crain als eregast trapteAmsterdam gisteren af voor de tiende Gay Pride. Een charme-offensief moetde hoofdstad haar reputatie als homo-mekka terugbezorgen.

Het verhaal van Chris Crain was niet alleen groot in Nederland, maar ookin de VS. In het homoblad The Washington Blade verhaalde Crain over demishandeling van zijn vriend en hemzelf, op Koninginnedag in Amsterdam. Detengere en boomlange Amerikaan werd afgerost door een groepje jongeren,omdat hij hand in hand liep met zijn vriend.

Nu drie maanden verder herhaalt Crain zijn waarschuwing aan Amsterdam:"Een stad met een liberale traditie heeft wellicht ook moeite zich uitte spreken tegen bepaalde groepen. Maar wees nooit tolerant tegenintolerantie", zegt hij, verwijzend naar de problemen tussenmoslimjongeren en homo`s. "Er is hier een botsing van beschavingen aande gang. Veel Amsterdammers worstelen daarmee."

Maar wat kun je doen? Niet veel, beseft Crain, het zit tussen de oren.Het homo-vriendelijke imago van Amsterdam heeft zeker een deuk opgelopenna zijn mishandeling. "Ook in de VS waren ze geschokt. Maar iedereen zei:binnenkort gaan we weer. Veel homo`s zien Amsterdam echt als húnstad."

Want ondanks het incident, kan Crain Amsterdam niet genoeg prijzen. Hijontving na zijn mishandeling 1500 e-mails. De ene helft metverontschuldigingen, de andere helft met verhalen over de problemen rondmoslims en integratie. "En hier gingen 700 mensen de straat op. Dattekent Amsterdam, want zoiets zie ik in Londen of Barcelona niet snelgebeuren."

Het zijn woorden die loco-burgemeester Duco Stadig, zelf ook homo, alsmuziek in de oren klinken. De Gay Pride levert jaarlijks 16 miljoen euroomzet op, maar dient vooral als uithangbord vlaggenschip voor het toleranteimago. Vandaar ook dat de gemeente dit jaar de Gay Pride min of meer heeftgeadopteerd, nadat de organisatie jarenlang overhoop lag met stadsdeelCentrum.

Desondanks kijkt Ernst Verhoeven van Amsterdam Pride zorgelijk."Vroeger was ik ervan overtuigd dat vrijheid altijd zou overwinnen. Datwordt steeds moeilijker. Crain is daar natuurlijk het ultieme symbool van.Volgens het COC vindt een dergelijk incident tegenwoordig wekelijks plaats.Het is praten, praten, praten en hopen dat het ooit helpt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden