Overlast

Amsterdam wil vakantieverhuur in delen binnenstad verbieden

Het hoofdkantoor van AirBNB in San Francisco.  Beeld REUTERS
Het hoofdkantoor van AirBNB in San Francisco.Beeld REUTERS

Het Amsterdamse stadsbestuur wil vanaf 1 juli een verbod op vakantieverhuur in drie wijken in de binnenstad.

Het gaat om delen van de Wallen en de Grachtengordel-Zuid, waar veel toeristen komen en de leefbaarheid ernstig onder druk staat. Voor de overige wijken mag toeristische verhuur alleen nog onder strenge voorwaarden. Zo is er vanaf 1 juli een vergunning nodig om een woning te mogen verhuren aan toeristen.

Het college van burgemeester en wethouders spreekt van ‘een unieke vervolgstap in de strijd tegen overlast van vakantieverhuur’. "Bewoners moeten prettig kunnen leven in hun eigen buurt", zegt verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens. "Op straat hebben ze al te maken met de gevolgen van toerisme. Daarom is het van belang dat bewoners in hun eigen woonomgeving geen overlast van toeristen ervaren.”

In Amsterdam is het aanbod van woningen voor toeristische verhuur de afgelopen jaren flink gestegen. Zo heeft volgens de gemeente een op de vijftien woningen in de hoofdstad op Airbnb gestaan. Het aanbod van woningen is bovendien vervijfvoudigd naar ongeveer 25.000 advertenties per maand op de verschillende verhuurplatforms.

80 procent inwoners ervaart overlast

"Ruim 80 procent van de bewoners in stadsdeel Centrum ervaart veel of regelmatig overlast door vakantieverhuur", aldus Ivens. "De vaak gehorige Amsterdamse woningen zijn niet geschikt voor toeristisch verblijf en zorgen bijvoorbeeld voor geluidsoverlast wanneer er sprake is van een afwijkend dag- en nachtritme van toeristen."

De vergunningplicht in de overige 96 wijken komt er na een uitspraak van de Raad van State van 29 januari 2020. Die verklaarde de gemeente onbevoegd om vrijstelling te verlenen van de wettelijke vergunningplicht voor vakantieverhuur, omdat dat in strijd is met de Huisvestingswet.

Lees ook:

Laurens Ivens: Illegale vakantieverhuur ontwricht Amsterdam

Wethouder Ivens begint de eerste resultaten te zien vanzijn strijd tegen illegale verhuur van kamers en woningen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden