Amsterdam wil grachtengordel op werelderfgoedlijst

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam wil dat de zeventiende-eeuwse grachtengordel op de werelderfgoedlijst van UNESCO komt. Behalve erkenning voor de universele waarde van het monumentale centrum zal het een belangrijke impuls zijn voor de toeristenbranche.

,,De grachtengordel kan dan in een adem genoemd worden met de Piramides van Gizeh en de Chinese Muur'', aldus wethouder Tjeerd Herrema (Monumenten en Archeologie) woensdag. De grachtengordel beslaat het gebied rond de Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht. Het zeventiende-eeuwse ontwerp is een systeem van eilanden en bruggen en identieke percelen grond rond open buitentuinen, de zogenoemde keurblokken.

De documentatie voor de aanvraag moet in september klaar zijn. Als het kabinet de voordracht goedkeurt, wordt het dossier in september 2007 ingediend bij het secretariaat van het World Heritage Committee in Parijs. Als alles naar wens verloopt, neemt het comité halverwege 2009 een beslissing.

Op de Unesco-lijst staan al een aantal Nederlandse monumenten: de Stelling, een fortengordel in de buurt van Amsterdam, het voormalig eiland Schokland, de molens in Kinderdijk, het Woudagemaal bij Lemmer, droogmakerij de Beemster in de Beemster Polder en het Rietveld Schröderhuis in Utrecht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden