Amsterdam wil burgers meer laten bewegen

Wethouder Eric van der Burg (VVD) wil de stad zo inrichten dat inwoners actiever worden. 'Maak loop- en fietsroutes met hoogteverschillen.'

De Amsterdamse wethouder Eric van der Burg ergert zich kapot. "Kom je het stadhuis binnen, loop je recht tegen de lift aan. En de trap, die moet je zoeken. Nou, dat is precies wat ik bedoel."

De VVD-politicus voor sport, zorg en ruimtelijke ordening wil een cultuuromslag bij de gemeente. Nederlanders worden namelijk steeds dikker en Amsterdam loopt voorop. 15,3 procent van de Amsterdamse vijfjarigen en 24,2 procent van de tienjarigen heeft bijvoorbeeld overgewicht, tegenover een landelijk gemiddelde van 12,2 procent van vier- tot twaalfjarige kinderen.

De oplossing ligt volgens de wethouder op straat. Hij heeft er een nieuw begrip voor bedacht: de 'bewegende stad'. Alles wat in Amsterdam nieuw gebouwd of aangelegd wordt, moet stimuleren om te wandelen, te fietsen, buiten te spelen. "Ik wil de ruimte zo inrichten dat die uitdaagt om te bewegen en calorieën te verbranden. Niet alleen voor kinderen. Juist ook voor de mensen die normaal zeggen: overheid rot op, ik wil thuis bier drinken."

Van der Burg wil dit bereiken door hardloop- en fietsroutes te verbeteren, maar zoekt ook naar creatievere manieren om mensen te verleiden van hun bank op te staan. En dat alles zonder extra budget. "Dat is ook niet nodig. Het gaat erom dat je het gezonde alternatief aantrekkelijk maakt. Kijk naar die lift en die trap. Zo werkt het ook bij speeltuinen. Meestal worden er twee bankjes en een wipkip neergezet en denkt de ambtenaar: zo, speelterrein gemaakt. Ik zeg: weg met die kip. Je kunt met hetzelfde geld iets uitdagenders neerzetten."

Om dit aan te wakkeren, nodigde hij dinsdagavond een veertigtal ambtenaren en ondernemers uit om ideeën te presenteren. Die zijn talrijk: pop-up-speeltuinen verspreid over de stad die telkens veranderen, een digitaal gamebord om mee te dansen bij de bushalte, speeltuinen die lijken op vuilnisbelten, een roltrap die zo langzaam gaat dat mensen vanzelf wel gaan lopen en alternatieve 'jungleroutes' met hoogteverschillen door de stad.

Bewegingswetenschapper Maj Chin A Paw van het VU Medisch Centrum bekijkt de ideeën kritisch. "Niet alles sluit aan bij de doelgroep: leuk zo'n scherm op het treinstation, maar daar gaat iemand met obesitas natuurlijk nooit voor staan." Enthousiaster is zij over alternatieve routes met hoogteverschillen en glijbanen. "Leuk voor alle leeftijden." "Creatief en haalbaar", zegt de wethouder.

Maar er zijn ook vragen. Hebben ouderen of gehandicapten geen last van een heuvel midden in de stad? De wethouder knikt. "Ik heb vorige week nog in een rolstoel door de stad gereden. Bij Amsterdam Centraal ben ik achterover gevallen vanwege de steile helling. We moeten het goed doorberekenen, maar het kan wel." En hoe zit het met woningnood? "Soms moeten we sportvelden weghalen voor woningbouw", geeft de wethouder toe. "Maar je kunt ook slim zijn. Vijf sportvelden met kunstgras kunnen vaker gebruikt worden dan acht velden van echt gras."

Maj Chin A Paw weet niet zeker of de nieuwe projecten Amsterdam massaal aan het sporten krijgen, maar is wel enthousiast over het initiatief. "Mensen iets meer laten bewegen of laten sporten zijn twee verschillende dingen. Toch is het goed. Voor mensen met obesitas is hardlopen tien bruggen te ver, maar als zij gaan lopen op de roltrap heb je al winst."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden