Amsterdam wijkt niet voor Kamp

Minister Henk Kamp. Beeld ANP
Minister Henk Kamp.Beeld ANP

Amsterdam gaat illegale jongeren een stageplek aanbieden en komt daarmee in botsing met minister Kamp (sociale zaken en werkgelegenheid), die met boetes dreigt. Het 'Stoutfonds' staat klaar die te betalen. "We hebben 150.000 euro in kas, en nog meer achter de hand. Kom maar op", zegt directeur Jos Verhoeven.

Rob Pietersen

Kamp wijst Amsterdam in een reactie op het verbod jongeren zonder verblijfsvergunning stage te laten lopen en waarschuwt dat onderwijsinstellingen en werkgevers die daaraan meewerken boetes kunnen krijgen van 8000 euro; een bedrag dat verdubbeld wordt bij herhaling. Volgend jaar wordt dat 12.000 euro. Hij wijst er ook op dat meewerkende bedrijven en scholen kunnen worden 'stilgelegd'. De minister schrijft dat hij de Inspectie zal opdragen de wet streng te handhaven.

Het plan om illegale leerlingen stage te laten lopen bij de gemeente is afkomstig van GroenLinks in de Amsterdamse raad. De raad heeft dat voorstel gisteravond aangenomen en ook wethouder Asscher (economische zaken, onderwijs en jeugd) steunt het. Illegale jongeren kunnen door het verbod vaak hun opleiding niet afronden. "Dat is in strijd met kinderrechten, mensenrechten en met de Grondwet", aldus raadslid Fenna Ulichki van GroenLinks.

"De SER, werkgevers, vakbeweging, mbo-raad: iedereen pleit er bij de minister voor dit verbod op te heffen. Kamp negeert zelfs een Kamermeerderheid", klaagt Verhoeven. Hij startte in september het Stoutfonds, dat stageplekken regelt en garant staat voor de boetes van de arbeidsinspectie. "Met de steun van gemeenten als Amsterdam kunnen we de druk nog verder opvoeren."

Het Stoutfonds stelde zich in september als eerste garant voor Mustafa uit Anna Paulowna, die op het roc Mondriaan in Leidschenveen studeert voor juridisch medewerker openbaar bestuur. "Een paar dagen nadat dit bekend werd, was er op zijn school en stageadres een inval", zegt Verhoeven. "Dat zorgt ervoor dat de studenten voor wie het Stoutfonds stageplaatsen regelt, bang voor publiciteit zijn. De arbeidsinspectie lijkt op deze groep het jagen", aldus Verhoeven, directeur van de Start Foundation, geldschieter voor projecten om kansarme werkzoekenden aan een baan te helpen.

Verhoeven maakt zich kwaad over de starheid van Kamp die vasthoudt aan de opvatting dat er in Nederland voor deze jongeren geen garantie is op een toekomst. "Ik snap het niet: de overheid geeft aan een kant miljoenen, misschien wel miljarden uit om jongeren te motiveren een goede opleiding te kiezen en om schooluitval te bestrijden. Aan de andere kant zijn er uiterst gemotiveerde jongeren die belet worden iets van hun toekomst te maken. Misschien ligt die toekomst van deze jongeren niet in Nederland. Dat kan. In die discussie wil ik me niet mengen. Maar er zó voor gaan liggen: dat heeft een naar xenofoob smaakje."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden