Column

Amsterdam weet zich nog altijd geen raad met zijn Joden

null Beeld anp
Beeld anp

Zaterdag is het op de kop af 75 jaar geleden dat bij de buren de pogroms begonnen. In een paar dagen tijd staken Hitlers volgelingen meer dan 1400 Joodse godshuizen in brand, verwoestten rond 7500 Joodse winkels, vermoordden zo'n 400 Joden ter plekke, en voerden rond 30.000 Joden af naar concentratiekampen. Later bleek Kristallnacht slechts de opmaat te zijn tot wat nog moest komen: de industriële vernietiging van het gehele Joodse volk.

Reuze nuttig, zou je denken, om de herinnering aan 9 november 1938 levend te houden - óók hier. Per slot was dit het West-Europese land waaruit verhoudingsgewijs de meeste Joden werden weggevoerd - een statistisch weetje waarmee wij nog altijd niet in het reine zijn.

Helaas trok het platform Nederland Bekent Kleur begin jaren negentig om onnaspeurlijke redenen de Amsterdamse Kristallnachtherdenking naar zich toe. Dit gezelschap werd niet zozeer gedreven door bekommernis om het lot der Joden onder het naziregime, noch om het eigentijdse antisemitisme. De voornaamste zorg van het platform betrof het hedendaags 'racisme'. Dus groeiden de herdenkingen binnen de kortste keren uit tot vlammende j'accuses tegen politici als Pim Fortuyn en Geert Wilders - u weet wel, lieden die hun volgelingen op gezette tijden óók opdracht geven tot het vermoorden van medeburgers, terwijl de politie glimlachend toekijkt.

Eigen herdenking
Na een reeks incidenten had de Joodse gemeenschap er in 2011 genoeg van. Want zoals vaker bij dit soort ultralinkse clubjes kon genoemd platform dode Joden heel best gebruiken, maar bleek het minder dol op springlevende, in Israël woonachtige Joden. Het Centraal Joods Overleg (CJO) besloot om voortaan jaarlijks een eigen herdenking te organiseren. Het Amsterdamse gemeentebestuur kon niet kiezen. Burgemeester Eberhard van der Laan bezocht de herdenking in de Portugese synagoge, wethouder Andrée van Es sprak bij die van het platform. Genereus bood zij haar bemiddeling aan bij een 'dialoog'. Ze zei te hopen dat Amsterdammers "volgend jaar in gezamenlijkheid de Kristallnacht zullen kunnen herdenken".

Het heeft blijkbaar niet mogen baten. Zaterdagavond zullen er wederom twéé bijeenkomsten zijn. En weer gaat het bij die van het CJO vooral om oud en nieuw antisemitisme, en bij die van het platform om "de al jaren durende uitsluiting van moslims in onze samenleving, het bekladden van moskeeën, het ronduit racistische vluchtelingenbeleid". Zo gaat het trouwens niet alleen in Amsterdam. De site herdenkingkristallnacht.nl verwijst naar een tiental andere gemeenten waar bijna overal deze thematiek in het zonnetje staat.

Actuele verschijningsvormen
Intussen gedraagt het land van de daders zich heel wat zindelijker. In talloze steden wordt daar komende zaterdag Reichspogromnacht herdacht, met stille tochten langs Stolpersteine, met Glockengeläut, met samenkomsten. Daarbij ligt het accent nadrukkelijk op de misdaden der voorvaderen én op de 'actuele verschijningsvormen van het antisemitisme'.

Volkomen terecht. In maart dit jaar bleek uit onderzoek dat liefst één op de vijf Duitsers 'latent' antisemitische gevoelens koestert. Bondskanselier Angela Merkel noemde het vorige week in een interview 'bedrückend' dat anno 2013 nog altijd geen enkel gebouw van de Joodse gemeenschap in Duitsland zonder politiebewaking kan.

Alhier is dat, ik zeg het maar even, anno 2013 niet anders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden