Amsterdam versoepelt Bibob-toets ondernemers

De integriteitstoets van ondernemers in Amsterdam is per 1 september zo aangepast dat bonafide mensen er zo min mogelijk last van hebben, terwijl de 'rotte appels' juist steviger worden getoetst. Ondernemers die eerder positief zijn beoordeeld, worden bij de volgende vergunningaanvraag in eerste instantie minder diepgaand getoetst. Zij hoeven minder formulieren in te vullen. Dit maakte de gemeente Amsterdam gisteren bekend.

Ondernemers die meer aanvragen per jaar indienen, bijvoorbeeld omdat zij een keten hebben, worden niet meer onnodig dubbel getoetst. (Semi-)publieke aanvragers zoals overheidsorganisaties, ziekenhuizen en woningbouwcorporaties zijn een uitzondering. Zij hoeven geen Bibob-formulier meer in te vullen.

De uitvoering van de Wet Bibob (Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur) blijft zoals die was voor 'kwetsbare' branches als prostitutie, horeca en gokhallen. Die zijn namelijk vatbaar voor criminelen.

De Wet Bibob wordt toegepast op aanvragers van vergunningen, subsidies en deelnemers aan aanbestedingen. De aanvrager wordt dan getoetst op eventuele criminele banden. Amsterdam heeft na zo'n toetsing in 2011 zeven vergunningen geweigerd. In 2010 waren dat er drie.

De administratieve lasten bij de uitvoering worden zoveel mogelijk gereduceerd, maakte de gemeente Amsterdam gisteren bekend. "Kritische ondernemers en belangenorganisaties zoals de Ondernemersvereniging Oram en Koninklijke Horeca Nederland waren betrokken bij de wijzigingen."

Bouwvergunningen worden volgens de gemeente vanaf vandaag alleen getoetst bij een aanneemsom vanaf 250.000 euro. Nu is dat nog een ton. Maar voor de zogenaamde risicogebieden '1012' - waaronder de Wallen vallen - en 'de Heining' - het westelijk havengebied - blijft de ondergrens 100.000 euro. Milieuaanvragen worden alleen nog getoetst in branches met een 'verhoogd risico op crimineel misbruik, zoals de afvalbranche'. Aanvragers van een subsidie worden alleen getoetst wanneer er duidelijke signalen zijn van crimineel misbruik.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden