Amsterdam verklaart vervuilende auto's de oorlog

(Novum) - Oude vervuilende auto's mogen vanaf eind 2009 Amsterdam niet meer in. Het gaat om voertuigen die zonder roetfilter op diesel rijden en op benzine of LPG van voor 1992. Ook niet langer welkom zijn bestelauto's van voor 2000 die niet aan bepaalde eisen voldoen. Het Amsterdams college van B en W heeft dinsdag ingestemd met een serie maatregelen om de luchtkwaliteit in de hoofdstad te verbeteren.

Wie een oude vervuilende wagen op LPG of benzine heeft en binnen de ring A10 woont, krijgt vijfhonderd euro als hij zijn auto naar de sloop brengt. Voor dieselauto's geldt een sloopsubsidie van duizend euro en voor bestelauto's 1500 euro.

Een milieuvriendelijkere auto moet vanaf 2009 sneller een parkeervergunning krijgen dan een vervuilende auto. Zodra de landelijke wetgeving het toelaat, wil de gemeente Amsterdam dat parkeertarieven lager worden als de auto schoner is.

Het openbaar vervoer moet aantrekkelijker worden door de bussen en trams langer en vaker te laten rijden. Wie zijn parkeervergunning inlevert, krijgt een gratis abonnement. Ook moeten er meer Park and Ride parkeerplaatsen komen. Daar kan iemand zijn auto voor zes euro parkeren om vervolgens gratis met het openbaar vervoer naar de stad te gaan. De elfhonderd plaatsen moeten worden uitgebreid naar vijfduizend.

Overal wordt parkeren duurder, maar in het centrum stijgt de prijs sterker. Parkeren in de buitenste schil moet het goedkoopst worden.

Met betere fietspaden, gratis stallingen en een betere aanpak van fietsendiefstal hoopt de gemeente de tweewieler aantrekkelijker te maken.

Van vrachtwagens wordt geëist dat er een deugdelijk roetfilter op zit. Vanaf 2009 worden zestig camera's gebruikt om in de gaten te houden dat er geen vervuilende wagens in de zogenoemde milieuzone binnen de ring A10 komen.

Amsterdam wil ook meer onderzoek doen naar bevoorrading per boot of fiets. Een project met vrachtvervoer per tram loopt al.

De plannen komen voort uit een actieplan dat de gemeenteraad in 2006 heeft opgesteld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden