Amsterdam verkennen vanaf de grachten

Bed met bootje biedt een alternatief voor de waterfiets en rondvaartboot. (FOTO'S BED MET BOOTJE)

Om zich te onderscheiden van het aanbod gastenkamers in Amsterdam begonnen Ceciel Kappers en Paul Hendriks geen bed and breakfast maar een bed met bootje.

De zwaan buigt zijn hals naar achteren, legt zijn kop in de nek en trekt zijn strak gevouwen vleugels op. Als een speedboot ligt hij te water, de boeg komt naar boven als hij zijn krachtige poten in beweging brengt. Met zijn brede zwemvliezen maakt zwaan rap vaart. Dreigend stormt hij op ons kleine bootje af.

Gelukkig kan de buitenboordmotor een tandje hoger. Dat is eigenlijk de bedoeling niet, zolang we in de Amsterdamse grachten langs de woonboten varen moeten we golfslag zoveel vermijden. Maar zwaantje ziet er helemaal niet vriendelijk uit, vlakbij dobbert vast ergens een nest dat hij verdedigt. Dus maken wij dat we wegkomen.

Het wemelt sowieso van de watervogels, jong en onbezonnen of gestresst door ouderlijke zorgen. Vanaf de wal heb je daar meestal niet zo’n erg in, maar op gelijk niveau zit je midden in een bruisend leven te water. Vanuit de gracht bekijk je de stad letterlijk van een heel andere kant.

Voor veel Amsterdammers is het een droom die ze ooit hopen te verwezenlijken: een eigen bootje in een van de grachten. Niet zo eenvoudig als je ’driehoogachter’ woont en het bestuur van stadsdeel Centrum de wildgroei van particuliere steigers probeert te beteugelen, maar het kan. Toeristen hebben die kans niet. Ze zijn wel dikwijls op het water te vinden, maar dan in een rondvaartboot die zijn klassieke rondjes vaart langs beroemde gevels, of trappend op een waterfiets, meer ter vermaak dan om de stad te leren kennen.

Ceciel Kappers en Paul Hendriks zagen een gat in de markt, toen zeven jaar geleden het benedenhuis van hun buurman op het Prinseneiland vrijkwam. Naast een oefenruimte voor de piano van muziektherapeute Kappers richtten ze er een gastenverblijf in, met luxe badkamer en dubbel bed. Maar zonder ontbijt, want dat kan in Amsterdam al bijna overal. Om zich te onderscheiden bieden Kappers en Hendriks hun gasten een polyesther bootje. Geen bed and breakfast maar bed met bootje, derhalve.

Op die manier voorziet bed met bootje in een behoefte. Juist voor buitenstaanders – of voor mensen die Amsterdam te voet of per tram al hebben verkend – is het aantrekkelijk om de stad vanaf het water te leren kennen.

Dat vereist wel enige oefening, want ook op het water is het Amsterdamse verkeer druk. Voor de gast scheep gaat, geeft Hendriks dan ook uitleg over de nautische wetten en regels. En daarna volgt een gezamenlijk proeftochtje. Een geplastificeerde kaart en een boekje met de belangrijkste regels en signalen gaan mee aan boord, net als een koperen toeter, om bij een brug of onoverzichtelijke bocht te laten horen dat je er aan komt.

Dat blijkt geen overbodige luxe, als we eenmaal zelfstandig het ruime sop hebben gekozen. We beperken ons tot de binnenstad met z’n grachten, kanalen en rivier de Amstel. Het IJ, vol beroepsvaart en pontjes, is te gevaarlijk waarschuwt Kappers, en met zo’n klein bootje ook helemaal niet leuk. Maar ook op de brede ring rondom het centrum komen duwbakken met grote snelheid voorbij. En zelfs op de smalle Brouwersgracht, een paar honderd meter voorbij de waakzame zwaan, doemt gevaar op als een brede tegenligger verschijnt. Is er wel genoeg ruimte om hem te passeren en zo niet, wie heeft dan ook al weer voorrang?

Gelukkig valt de vaart van ons bootje rap terug zodra we de motor laten vieren. Varen blijkt niet zo moeilijk, wanneer je je aan de regels houdt. Dan geeft zo’n klein bootje veel vrijheid. Midden in de stad kun je aanleggen. Is er geen steiger vrij, dan mag je ook ’meren’ aan een liggend schip. Opvarenden hebben zoiets als ’recht van overpad’ over andermans dek om de wal te bereiken. Bijna net zo makkelijk als je fiets vastleggen aan een brugleuning of lantaarnpaal. Daar staan we dan, midden in bruisend Amsterdam, met licht onvaste benen. Maar dat went snel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden