Update

'Amsterdam, vang uitgeprocedeerde vrouwen op'

Op straat voor de Vluchtflat, een locatie waar mensen uit de Vluchthaven eerder zaten Beeld anp

Een groep uitgeprocedeerde vrouwen heeft maandag gedemonstreerd op het Spui in Amsterdam omdat ze opvang willen. Ze zijn uit asielzoekerscentra gezet en kunnen vervolgens nergens terecht. Vrijwilligers van de actiegroep 'We are here' luiden de noodklok over hun situatie en willen dat de gemeente de vrouwen opvangt in de zogenoemde Vluchthaven.

In deze voormalige gevangenis aan de Havenstraat in Amsterdam-West is volgens hen plek om de vrouwen op te vangen. Hier verblijven sinds december zo'n 130 uitgeprocedeerden, nadat de gemeente hierover afspraken had gemaakt met staatssecretaris Fred Teeven. Volgens de vrijwilligers staan op deze locatie nog 84 kamers leeg, maar weigert de gemeente deze beschikbaar te stellen.

In de gekraakte 'Vluchtgarage' in Amsterdam-Zuidoost, waar nog eens zo'n 90 uitgeprocedeerde mannen verblijven, melden zich elke week vrouwen die op straat staan. Volgens een woordvoerster is het hier niet veilig voor ze. De vrouwen zijn volgens haar kwetsbaar en veel van hen verdwijnen als ze uit de asielzoekerscentra komen, bijvoorbeeld in de prostitutie. 'Vrijwilligers doen hun uiterste best om de vrouwen elders onder te brengen, maar met de volgende vrouw die zich meldt, weten we echt niet meer waar ze heen moet.'

De gemeenteraad nam onlangs een motie aan die voorziet in opvang van kwetsbare uitgeprocedeerden. Tot nu toe is daar volgens de woordvoerster niets van terechtgekomen. 'De reguliere opvang voor daklozen is een catastrofe. We hebben geprobeerd hier een aantal zieken onder te brengen, maar als je niet al gek bent, word je het in 3 minuten.'

De uitgeprocedeerden voeren sinds 2012 actie tegen het huidige asielbeleid onder de naam We are here. Ze begonnen met een tentenkamp, verhuisden daarop naar een kerk, een flat, een kantoorpand en vervolgens naar de oud-gevangenis en leegstaande garage. Zondag werden een bedrijfspand en enkele sociale huurwoningen gekraakt in West, omdat het in de Vluchtgarage te vol is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden