Update

Amsterdam scoort slecht in taxi-test

Politieagenten houden een oogje in het zeil tijdens de opening van de vernieuwe taxistandplaats aan het Amsterdamse Centraal Station in 2008. Vanaf dat moment konden alleen nog kwaliteitstaxi's met een belanghebbendenvergunning op de taxistandplaats Centraal Station hun diensten aanbieden. Op die manier wilde de gemeente ervoor zorgen dat het taxiaanbod weer een visitekaartje voor de stad wordt. Desondanks blijft het behelpen met de kwaliteit Amsterdamse taxi's. © anp Beeld
Politieagenten houden een oogje in het zeil tijdens de opening van de vernieuwe taxistandplaats aan het Amsterdamse Centraal Station in 2008. Vanaf dat moment konden alleen nog kwaliteitstaxi's met een belanghebbendenvergunning op de taxistandplaats Centraal Station hun diensten aanbieden. Op die manier wilde de gemeente ervoor zorgen dat het taxiaanbod weer een visitekaartje voor de stad wordt. Desondanks blijft het behelpen met de kwaliteit Amsterdamse taxi's. © anp

De taxi's van Amsterdam scoren niet best bij een Europese vergelijking. Ze komen niet verder dan de 19e plaats bij een onderzoek in 22 Europese steden. Dat blijkt uit onderzoek dat de Duitse automobilistenorganisatie ADAC donderdag op haar website heeft gepubliceerd.

ANP/Redactie

De organisatie stuurde proefpersonen op pad in 22 Europese steden. Die beoordeelden de chauffeur, de taxi, de route en de prijs. Volgens het Europese onderzoek deugt de helft van de onderzochte chauffeurs niet. Ze missen rode lichten en rijden omwegen, rommelen met de rekening of weigeren botweg de passagier mee te nemen.

De Rotterdamse taxi's staan op de tiende plaats in de ranglijst. De slechtste taxi's van Europa rijden in de Sloveense hoofdstad Ljubljana, aldus het onderzoek. De beste zijn te vinden in Barcelona: groot pluspunt is dat de chauffeurs daar erg hulpvaardig zijn.

Noodzaak
In een reactie zegt een woordvoerster van de gemeente dat Amsterdam 'al heel lang doordrongen van de noodzaak om de Amsterdamse taximarkt te verbeteren'.

De hoofdstad staat volgens de zegsvrouw al heel lang te popelen om de taximarkt aan te pakken. De gemeente had daar echter jarenlang nauwelijks mogelijkheden toe. Daar is pas begin deze maand verandering in gekomen. Toen ging namelijk de nieuwe taxiwet in, die gemeenten de mogelijkheid geeft extra eisen stellen aan chauffeurs.

De gemeente is nu bezig met het opstellen van nieuwe regels. Die houden onder meer in dat chauffeurs moeten zijn aangesloten bij een taxiorganisatie. Als ze zich misdragen, kunnen ze worden geschorst. Veel van de problemen in Amsterdam komen namelijk door de zogeheten 'vrije rijders'. Die zijn nergens bij aangesloten en komen dus met heel veel weg. De gemeente voert de nieuwe regels vanaf medio volgend jaar in.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden