Amsterdam schrijft vrouwen al niet meer zomaar uit

Wethouder Andrée van Es van Amsterdam is 'heel blij' met de strengere aanpak van gedwongen huwelijken en het achterlaten van allochtone meisjes en vrouwen in landen als Marokko en Turkije. Maar ze vindt het wel jammer dat de wet pas volgend jaar ingaat.

De GroenLinks-wethouder reageert daarmee op de maatregelen die het kabinet neemt in de strijd tegen het uithuwelijken en dumpen van (jonge) vrouwen. Volgens minister Asscher van sociale zaken - vroeger wethouder in de hoofdstad - gaat het jaarlijks om "honderden slachtoffers van huwelijksdwang", zo schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Om uitbuiting en achterlating tegen te gaan moeten meisjes boven de twaalf jaar en volwassen vrouwen zich voortaan persoonlijk uitschrijven bij de gemeente. Nu kan een man dat nog doen voor zijn vrouw of dochter, zonder dat zij daarvan op de hoogte is.

Amsterdam nam vorig jaar al een voorschot op de nieuwe wetgeving. "Als een man zijn vrouw komt uitschrijven, willen we dat zij zelf komt", vertelt Van Es. Zij richtte in de hoofdstad een meldpunt op waar vermoedens van achterlating of uithuwelijking gemeld kunnen worden. Ambtenaren kunnen straks hun twijfels melden bij het landelijk Steunpunt Huiselijk Geweld (0900-1262626), waar ook slachtoffers terechtkunnen.

Van Es is 'een beetje teleurgesteld' dat de wetgeving niet vóór de komende zomer gaat gelden, maar pas volgend jaar. Meisjes en vrouwen lopen vooral in de vakantieperiode het risico achtergelaten te worden. "Het betekent dat we ook nu weer zeer alert moeten zijn", zegt Van Es. "Als meisjes na de vakantie ontbreken in de klas of vrouwen niet op komen dagen bij de inburgeringscursus moet je onmiddellijk actie ondernemen."

Op 1 juli gaat wel de Wet Meldcode in en vanaf dan moeten scholen en zorginstellingen beschikken over een meldcode voor kindermishandeling, huiselijk geweld én huwelijksdwang. Van Es: "De meldcode is superbelangrijk."

'Erg blij' is ze ook met de actievere rol van de Nederlandse ambassades. Als een slachtoffer zich daar meldt moeten die meteen handelen en de voorbereiding van repatriëring en verdere opvang in gang zetten.

Verder gaat de strafmaat voor huwelijksdwang omhoog van negen maanden naar twee jaar. Daarnaast is gisteren een campagne begonnen om jongeren te informeren over hulp en advies bij uithuwelijking en achterlating.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden