Amsterdam pakt obesitas stevig aan

Beeld anp

De Amsterdamse GGD gaat het probleem van ernstig overgewicht steviger aanpakken, met langdurige en intensieve begeleiding van elk kind met obesitas. Nu komen kinderen met obesitas eens per half jaar op een spreekuur, vaak alleen voor goede raad. Dat werkt zelden. Door veel dichter op de huid van deze kinderen te kruipen, wil de GGD hun leefstijl echt veranderen.

Amsterdam telt 2300 kinderen met morbide obesitas: zij worden letterlijk ziek van ernstig overgewicht. Nog eens 7000 kinderen lijden aan mildere vormen van obesitas. Elk van die kinderen krijgt in de loop van de komende drie jaar een 'centrale zorgverlener', een jeugdverpleegkundige van de GGD die een plan op maat voor hem maakt en contact houdt met ouders en kind en andere betrokkenen over alle volgende stappen.

Obesitas komt meer voor in de grote steden dan elders in het land, in Amsterdam zelfs bijna twee keer zoveel. Dat komt omdat kinderen die opgroeien in arme gezinnen en allochtone kinderen meer risico lopen op overgewicht, en daarvan wonen er meer in de steden.

Leven lang zware gevolgen
Amsterdam streeft ernaar overgewicht in twintig jaar volledig uit te bannen. Met preventie (via onder meer voorlichting aan ouders en programma's op scholen) is al enig resultaat geboekt. Maar de Amsterdamse wethouder zorg Eric van der Burg (VVD) wil ook kinderen die nu al lijden aan obesitas aan een gezonder gewicht helpen. "Morbide obesitas bij kinderen heeft een leven lang zware lichamelijke gevolgen", zegt hij. "Het is een vorm van kindermishandeling. Het gaat er niet om ouders te straffen, maar ingrijpen van de ouders is daardoor wel gerechtvaardigd."

De nieuwe Amsterdamse aanpak is vooralsnog een proef, die drie jaar duurt. De kosten zijn nog niet precies te voorspellen - want elk kind krijgt een eigen aanpak - maar zullen hoe dan ook gedekt worden door zorgverzekeraar Zilveren Kruis. "Overgewicht is niet hetzelfde als een gebroken been, waarbij je een vast protocol volgt", zegt directeur zorginkoop Olivier Gerrits. "Elk kind dat te zwaar is, heeft maatwerk nodig."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden