Amsterdam pakt jonge veelplegers aan

amsterdam – - De gemeente Amsterdam gaat 250 rechercheurs inzetten om de zeshonderd ergste jonge draaideurcriminelen in de stad aan te pakken.

Deze jongeren zijn per persoon minimaal 25 keer voor diverse delicten met politie en justitie in aanraking geweest. De notoire overlastgevers zijn samen zo’n 15.000 keer gearresteerd.

Dat bevestigt de woordvoerster van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan tegenover Trouw. De politie begint in maart met de nieuwe aanpak. Burgemeester Van der Laan presenteert dit plan diezelfde maand aan de gemeenteraad.

Het project wordt in het stadhuis de ’5x50-aanpak’ genoemd: in vijf stadsdelen worden vijftig rechercheurs ingezet om de draaideurcriminelen te onderzoeken, te volgen en wanneer nodig op te pakken. De rechercheurs zijn voor dit speciale project vrijgemaakt. Ze worden fulltime ingezet om de draaideurcriminaliteit te bestrijden. De verhouding rechercheur en crimineel wordt bijna één op de drie.

In het plan is ook aandacht voor jongere broers en zussen van de draaideurcriminelen die mogelijk onder invloed staan van de zeshonderd overlastgevers. Ook zij worden in de gaten gehouden.

Het plan voor het project is ontstaan tijdens de werkbezoeken van burgemeester Van der Laan aan de verschillende Amsterdamse stadsdelen, aan het begin van zijn ambtsperiode vorig jaar. Volgens zijn woordvoerster viel het Van der Laan op dat zowel het veiligheidsgevoel van de burgers als de criminaliteitscijfers tussen de stadsdelen enorm uiteenlopen. Hij vroeg de politie daarom om de grootste problemen in kaart te brengen.

Uit dat onderzoek bleek onder meer dat jonge draaideurcriminelen grote problemen in de wijken veroorzaken. Van der Laan besprak dit vervolgens in de driehoek met korpschef Bernard Welten en hoofdofficier van justitie Herman Bolhaar. Zo ontstond de ’5x50-aanpak’.

Dit plan zou per 1 januari worden uitgevoerd, maar het is twee maanden uitgesteld vanwege de Amsterdamse zedenzaak rondom hoofdverdachte Robert M.. De woordvoerster van Van der Laan vertelt dat dit komt door de ’enorme capaciteit’ die de zedenzaak vergde en nog steeds nodig heeft.

De nieuwe aanpak lijkt op de ’Top-50-aanpak’ in Amsterdam-Zuidoost. Daar worden sinds vorig jaar de vijftig ergste draaideurcriminelen en hun gezinnen gevolgd, en wanneer nodig aangehouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden