Amsterdam op drie in Europese ranglijst toerisme

Toeristen voor het Rijksmuseum Beeld anp
Toeristen voor het RijksmuseumBeeld anp

Na Venetië en Florence heeft Amsterdam de meeste hotelovernachtingen per inwoner. Dat staat in het statistisch overzicht dat de gemeente Amsterdam vandaag publiceerde, Afgelopen jaar groeide het aantal overnachtingen van zowel buitenlandse als binnenlandse gasten met 11 procent.

Niet iedereen in Amsterdam juicht de groei van het toerisme overigens toe. Zo waarschuwde voorzitter Boudewijn van Oranje van bestuurscommissie centrum vorig jaar voor het voorbeeld van uitgerekend Venetië, dat nog net iets hoger staat in de ranglijst. "Daar heerst een monocultuur, alles staat in het teken van het toerisme, er wonen steeds minder mensen", zei Van Oranje. "Maar een stad wordt gemaakt door de mensen die er wonen. Zonder bewoners verliest Amsterdam zijn aantrekkingskracht. En dat is ook voor de toeristenbranche niet goed."

Ook Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum, mengde zich vorig jaar zomer in de discussie. De stad wordt volgens hem "te vies, te vol en te vuig." Hij stelde dat "de charme is verbleekt. I Amsterdam is ontaard in 'eerst ik en dan de stad'."

Disneyficering
Toerismedeskundige Stephen Hodes waarschuwde dit jaar in het Parool voor de 'disneyficering' van de hoofdstad. "Als de balans tussen wonen, werken en recreëren verstoord wordt, gaat de stad kapot. Dan wordt het hier een pretpark."

Hodes zei verder dat "de groei van hotels en Airbnb beter beheerst moet worden. Het aantal hotels groeit nu veel te hard." De gemeente zou volgens hem dingen moet gaan verbieden, zoals bierfietsen en touringcars. Maar het vergt moed om in te gaan tegen de gevestigde belangen."

Het stadsdeel Centrum van Amsterdam maakte deze week overigens bekend dat het werkt aan maatregelen tegen de bierfiets, waar veel bewoners van de stad de afgelopen tijd tegen te hoop liepen. Het gebruik ervan wordt aan strengere regels gebonden. Ook straatmuzikanten lijken hun langste tijd gehad te hebben in de oude binnenstad van Amsterdam en op de Wallen. Daar mogen straatmuzikanten vanaf volgend jaar niet meer optreden, stelt Amsterdam-Centrum.

Geboorteoverschot
De discussie over het toenemende toerisme valt niet los te zien van de bevolkingsgroei van de hoofdstad. Ook die houdt aan, meldde de gemeente vandaag. In 2014 werden er meer baby's geboren dan inwoners overleden. Bovendien nam het aantal immigranten toe, vooral uit andere Europese landen en de VS. Dit zorgt ervoor dat de teller op 1 januari op 822.272 aantal mensen stond, 11.087 meer dan vorig jaar.

De verwachting is dat het aantal Amsterdammers de komende jaren onverminderd zal groeien. In 2020 telt Amsterdam naar schatting 871.000 inwoners. Oorzaken zijn het geboorteoverschot en een verwachte groei van het aantal buitenlandse migranten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden