Amsterdam ontduikt bijstandswet

Gemeente heeft problemen met gevolgen nieuwe regels. 'Voor elkaar zorgen moet niet worden bestraft, maar beloond.'

JELLE BRANDSMA en REDACTIE POLITIEK

Amsterdam compenseert een deel van de uitkeringsgerechtigden die te maken krijgen met nieuwe regels voor de bijstand. Korten op de uitkering als mensen samen een huishouden delen is soms onmogelijk, constateert Arjan Vliegenthart (SP), wethouder sociale zaken. Ook andere gemeenten ondervinden problemen met de zogeheten kostendelersnorm, zegt hij.

Volgens de gemeente heeft de wet 'onbedoelde gevolgen'. Vliegenthart wijst op echtparen waarvan één van de partners geen geldige verblijfstitel heeft: de een heeft geen uitkering, want (nog) geen recht op verblijf in Nederland, maar de ander krijgt wel een lagere bijstandsuitkering omdat hij of zij volgens de regels met iemand anders een huishouden deelt. De bijstandsuitkering daalt ruwweg van 1050 naar 750 euro per maand.

In Amsterdam zitten 41 gezinnen in deze situatie. Het stadsbestuur informeert vandaag de gemeenteraad over het besluit om deze gezinnen financieel te compenseren. Daar is 190.300 euro voor een jaar voor uitgetrokken. Vliegenthart: "We brengen nu ook andere gevolgen in kaart. Aan de hand van de resultaten bekijken wij of meer maatregelen nodig zijn. Het is wel vreemd dat de gemeente meer geld moet uitgeven omdat de landelijke overheid bezuinigt."

De kostendelersnorm ging op 1 juli in. Het idee is dat mensen die samen een huishouden delen lagere kosten voor levensonderhoud hebben. Zij delen samen de huur, de kosten voor verwarming en andere lasten. Als er mensen in het huis een uitkering hebben of een inkomen kunnen verdienen, gaat de uitkering dus omlaag.

Vliegenthart is voorzitter van de commissie Werk en Inkomen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Hij zegt dat de problemen ook in andere gemeenten aan de orde zijn. "Amsterdam is niet uniek in dit opzicht. Collega's in andere steden brengen ook in kaart waar de pijn zit."

De Amsterdamse organisatie MO (Maatschappelijke Opvang/geestelijke gezondheidszorg) publiceerde eergisteren een rapport over de kostendelersnorm en signaleert dat meer mensen op straat leven en 'het lastiger wordt om elkaar te helpen'. Vliegenhart: "Het wordt moeilijk om een volwassen zoon met geestelijke problemen in huis te nemen. Als hij naar een opvanghuis gaat, zijn de ouders financieel beter uit, maar dit kost de samenleving meer. Voor elkaar zorgen moet niet worden bestraft, maar beloond."

Er is onvoldoende nagedacht over de gevolgen van de kostendelersnorm toen de Tweede Kamer de nieuwe regels goedkeurde, vindt Amsterdam. Vliegenthart: "Je kunt er voor of tegen zijn. Die discussie wil ik niet overdoen. Wel denk ik dat de staatssecretaris de gevolgen die niet zijn voorzien, moet repareren."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden