Update

Amsterdam naamgever van Olympische Spelen 2028

Een vlam in het Olympisch stadion in Amsterdam-Zuid.Beeld ANP

De stad Amsterdam is naamgever van een eventuele kandidatuur van Nederland voor de Olympische Spelen in 2028. Dat heeft de zogeheten Council van Olympisch Vuur 2028 vandaag bekendgemaakt. Rotterdam, dat ook meedong naar die prominente positie, mag zich in de plannen om de Spelen binnen te halen nadrukkelijk profileren als partnerstad.

Nederland kan de Olympische Spelen organiseren; uit onderzoek is gebleken dat de ruimtelijke mogelijkheden aanwezig zijn. Pas in 2016 valt het besluit of Nederland zich kandidaat stelt en een bid voor het sportevenement in 2028 gaat voorbereiden. De Olympische Spelen vonden één keer eerder plaats in Nederland. Dat was in 1928 in Amsterdam.

'Het is heel goed dat er nu een besluit is gevallen en dat we het niet door hebben geschoven naar 2016. Het is een van de belangrijkste mijlpalen op weg naar een eventueel bid voor de Olympische en Paralympische Spelen van 2028', zei Eric van der Burg, wethouder sport van Amsterdam. 'Nu kunnen we volle kracht vooruit met de Nederlandse olympische ambitie. Ik ben trots dat het eventuele bid onder de vlag van Amsterdam wordt uitgebracht. Het is ook goed dat Rotterdam partnerstad wordt. Het kan niet in één stad. Daarvoor zijn de Spelen te groot en Amsterdam te klein. De kracht ligt in de samenwerking.'

Bundelen
De Rotterdamse wethouder van sport, Antoinette Laan, uitte zich in gelijke bewoordingen: 'Geen enkele stad in Nederland kan de Olympische Spelen alleen organiseren. Willen we als Nederland een kans maken op de organisatie, dan zullen de grote steden de krachten moeten bundelen. De samenwerking met Amsterdam levert voor beide steden uiteindelijk het meeste op.'

Tot 2016 ligt het accent van de plannen niet zozeer op het binnenhalen van de Spelen. Olympisch Vuur ziet de eventuele kandidatuur vooral als inspiratie om de Nederlandse bevolking meer in beweging te krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden