Update

'Amsterdam mogelijk 2000 jaar ouder dan gedacht'

Amsterdam vanaf het water. © Simone Lautenbach Beeld
Amsterdam vanaf het water. © Simone Lautenbach

Bij de aanleg van de Amsterdamse Noord-Zuidlijn komen geregeld bodemschatten aan het licht. Stadsarcheoloog Jerzy Gawronski deed al een aantal bijzondere ontdekkingen in de bouwputten van de metrolijn. Onder het Damrak en Rokin heeft de archeoloog onlangs vondsten gedaan die aantonen dat op de plek waar nu Amsterdam ligt mogelijk al 2000 jaar eerder mensen woonden dan werd aangenomen.

ANP/Redactie

Dat schrijft Gawronski in de aankomende editie van het tijdschrift Ons Amsterdam. Tot nu toe werd aangenomen dat Amsterdam voor het eerst werd bewoond rond 1200. Daarvoor zou de grond veel te waterrijk zijn voor mensen om er te wonen.

Nieuwe Steentijd
'Al 4600 jaar geleden, aan het einde van de Nieuwe Steentijd, werd er gewoond in het gebied waar later Amsterdam ontstond', stelt de archeoloog op basis van voorwerpen die hij aantrof in de bouwputten van de Noord-Zuidlijn.

Tussen 2005 en 2009 kwamen ruim 450.000 archeologische vondsten uit de bouwputten van de metrolijn. Die zijn nog lang niet allemaal geïnventariseerd, maar Gawronski zegt inmiddels zeker genoeg te zijn van zijn stelling.

De oudste objecten zijn een stenen strijdhamer en een hamer gemaakt uit een gewei uit de laatste fase van de Nieuwe Steentijd, ongeveer 2600 voor Christus. Uit ongeveer 2200 voor Christus dateren een hamerbijl, een scherf van een Veluwse klokbeker, een benen priem en botten van rund, schaap, varken, beer en bever.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden