Amsterdam moet islamitische school huisvesten

Raad van State kapittelt weigerachtige gemeente. School moet in 2017 open.

De gemeente Amsterdam moet nu echt over de brug komen met een gebouw voor een nieuwe islamitische scholengemeenschap in de stad. De Raad van State veegt de vloer aan met pogingen van de gemeente de school tegen te houden. Uiterlijk op 1 augustus 2017 moet die haar deuren kunnen openen.

Amsterdam weigert al sinds 2012 om een gebouw ter beschikking te stellen aan de Stichting Islamitisch Onderwijs (Sio). Dat schoolbestuur werd gevormd nadat het Islamitisch College Amsterdam - de enige in de stad - in 2011 de deuren moest sluiten vanwege dalende leerlingaantallen en slecht onderwijs. De Sio wilde een soort doorstart maken in hetzelfde schoolgebouw en kreeg toestemming van het ministerie van onderwijs.

De gemeente zag zo'n 'draaideurconstructie' waarbij oud-leraren en -bestuurders van het Islamitisch College Amsterdam een nieuwe school zouden beginnen niet zitten en weigerde de huisvestingsaanvraag af te handelen, onder meer omdat een toenmalig bestuurslid steun betuigde aan terreurgroep IS.

Ten onrechte, oordeelde de rechtbank in Amsterdam eind vorig jaar. Gemeenten mogen geen inhoudelijke eisen stellen aan een schoolbestuur bij het afgeven van een huisvestingsvergunning. Daar sluit de Raad van State zich bij aan: de gemeente moet zorgen dat er een pand komt voor tenminste 186 brugklassers. Amsterdam kan niet tegen de uitspraak in beroep.

De gemeente weet al lang dat ze geen poot heeft om op te staan, zegt hoogleraar onderwijsrecht Paul Zoontjens. "Ze zullen hebben gedacht: we werken ze zo lang mogelijk tegen, zodat opening van die school zo lang mogelijk uitblijft. Wellicht in de hoop dat de stichting zou opgeven."

Zoontjens begrijpt dat wel. Als toenmalig lid van de Onderwijsraad boog hij zich in 2013 over de zaak. De Raad concludeerde dat Amsterdam een schoolgebouw moest toewijzen aan de Sio, maar vond ook dat de wet veranderd moest worden om te voorkomen dat falende bestuurders een nieuwe school kunnen starten. "Ik sta nog steeds keihard achter die conclusie." De hoogleraar voorspelt dat Amsterdam nu de Sio een gebouw zal toewijzen. "Ze kunnen het niet maken geen gehoor te geven aan het oordeel van de hoogste rechter."

Maar de gemeente geeft niet op. Ze wil de tijd tot 2017 gebruiken om 'in gesprek te gaan met het ministerie', zegt een woordvoerster. "Dat gaat namelijk over het mogen oprichten van een school."

Staatssecretaris Dekker (onderwijs) wil de inspectie op de school afsturen zodra die de deuren opent. Maar die kan alleen ingrijpen als het onderwijs slecht blijkt, of als er sprake is van wanbestuur, zegt Zoontjens. In extreme gevallen kan de minister de bekostiging van de school stopzetten. "Maar dan moet je behoorlijk wat bewijs hebben van wanbestuur. Ga er maar van uit dat die school gaat draaien."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden