Amsterdam minder in trek bij Britten

Britten blijven vanwege de waardedaling van het Britse pond liever thuis. Nederlandse hotels, horeca en musea zijn door de euro prijzig geworden voor hen.

Edo Sturm en Sjaak van de Groep

In het centrum van Amsterdam is het even zoeken naar toeristen uit Groot-Brittannië. In de lange wachtrij bij Madame Tussauds op de Dam staan op deze zonnige, koude middag een koppel uit Finland, een groepje Duitsers en een aantal Polen, maar geen Britten.

Plotseling lopen drie mannen in hoog tempo voorbij. Aan het accent te horen komt het drietal uit Noord-Engeland. „Ik ben een Liverpudlian uit Liverpool”, zegt de lange John. „Wat ik merk van de dure euro? Het kleingeld vliegt uit je zakken. Ongelooflijk, een jaar geleden was het pond nog 1,6 euro. Nu is hij bijna gezakt tot 1 euro.”

Het aantal Britten dat de oversteek waagt naar Nederland loopt terug. Bij de zeven Best Western Hotels in Amsterdam is het ’stukken rustiger dan normaal’, bevestigt een medewerkster van de hotelketen. Ook het Amsterdamse Toerisme- en Congresbureau (ATCB) signaleert dat Amsterdam, dé topbestemming onder Engelsen, minder in trek is. „We schatten de afname dit jaar op 6 procent”, vertelt woordvoerder Herman ter Balkt. „Oorzaak is niet alleen de financiële crisis, maar zeker ook de koersdaling van het Britse pond ten opzichte van de euro.”

De crisis tempert sinds deze zomer de reislust van Engelsen, blijkt uit gegevens van het Brits statistisch bureau. De onvoordelige koersverhouding zal die tendens alleen maar verstevigen, vreest Ter Balkt.

Veerbootmaatschappijen zeggen nog niet te merken dat Britten het dure vasteland mijden. Manager Brian Reese van P & O claimt dat het aantal Britten dat de boot neemt, juist is gestegen. „De week voor Kerst zagen we 16 procent meer reizigers.” Bij Stena Line heerst hetzelfde beeld: meer Britse passagiers die Nederland aandoen. Stena wijt dat aan de dure vliegtickets. „Een overtocht per boot is gemiddeld 50 pond goedkoper”, zegt directeur Pim de Lange.

Prijsvechter Easyjet, die dagelijks tussen Schiphol en Londen vliegt, zegt geen last te hebben van het lage pond. „British Airways en KLM hebben dat wel”, beweert woordvoerder Oliver Aust van Easyjet. „Hun passagiers kiezen vanwege de economische malaise en de dure euro eerder voor een goedkoper alternatief.”

In het Sky Sports Café aan het Leidseplein zitten drie Engelssprekende jongens een biertje te drinken en naar Engels voetbal te kijken. De gebroeders James (26) en Dylan Skee (23) en Derick Rondall (30) komen uit Australië, maar wonen en werken al drie jaar in Londen. Het drietal viert Oud en Nieuw in Amsterdam.

James tilt zijn biertje op: „Hieraan merken we dat de euro duur is”, zegt hij met een glimlach. Het biertje van 5 euro of een wodka-cola van 7,50 euro aan het Leidseplein treft de Britse toerist net zo hard in de portemonnee als de Nederlander.

„Ook de hotels zijn duurder geworden. Ik moet veel vaker geld opnemen”, zegt James. „Het is de schuld van de dominante euro en die Amerikanen met hun creditcards”, voegt Derick toe. James en Dylan werken als loodgieter en Derick als tuinier. Ze sturen elke maand geld naar hun moederland down under. Ook daarin merken de jongens de daling van het Britse pond. Dylan: „De ponden die mijn broer en ik elke maand overmaken naar onze Australische bankrekeningen zijn minder waard omgerekend in Australische dollars.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden