Amsterdam mikt op 'schone' prostitutie

Experiment om ondernemerschap van sekswerkers te stimuleren

Raamprostitutie in Amsterdam wordt minder aan banden gelegd dan aanvankelijk het plan was. Ooit was het de bedoeling dat van alle 482 ramen die de Wallen acht jaar geleden nog had veertig procent dicht zou gaan. Nu mag toch bijna driekwart open blijven.

Vijftien van die ramen worden straks door sekswerkers zelf gerund, in een eigen prostitutiebedrijf waarin zij greep hebben op de omstandigheden waarin ze werken. Volgens een haalbaarheidsonderzoek dat de gemeente liet doen, is dit project Eigen Raam een 'belangrijk, maar ook spannend experiment'. Als het goed gaat, kan het een uitstraling hebben op de hele branche. En als het mislukt, levert het toch 'waardevolle inzichten' op.

De vijftien ramen zijn verdeeld over vier panden. Die worden aangekocht door een consortium van investeerders en vervolgens verhuurd aan een stichting met (voormalige) prostituees in het bestuur. Die verhuurt de ramen aan veertig à vijftig sekswerkers. Met raamexploitanten hebben die daardoor niet meer te maken.

"Nu eisen die soms van sekswerkers dat ze een dubbele shift werken of huur doorbetalen in vakanties. Daar zijn ze straks vanaf", zegt burgemeester Van der Laan. "Dit plan draagt bij aan een schone en veilige prostitutiebranche. En het bevordert zelfstandigheid en ondernemerschap van sekswerkers."

De gemeente zal niet betrokken zijn bij deze bordelen. "Het is: mogelijk maken en wegwezen", zoals Van der Laan het zegt. De nieuwe stichting krijgt wel steun van welzijnsorganisatie HVO-Querido bij het opzetten en exploiteren van het nieuwe prostitutiebedrijf.

De plannen passen bij een nieuwe koers voor Project 1012. Dat begon in 2007, met als doel het terugdringen van criminaliteit en misstanden in de prostitutie in het Wallengebied. Om dat te bereiken, kocht de gemeente onder meer een aantal seksexploitanten uit. Maar de gemeenteraad wil niet dat daaraan nog geld wordt besteed.

Dat hoeft nu ook niet meer, stelt Van der Laan, want het gaat de goede kant op in de buurt. Bovendien start binnen een half jaar een nieuwe onderneming, 1012 Inc, en die zal 70 miljoen euro aan privaat geld in het gebied steken. Dat geld is afkomstig van particulieren, maar ook van pensioenfondsen. Goed nieuws, volgens Van der Laan. "Want die zitten er niet in voor het snelle geld, die blijven zeker tien jaar bij het gebied betrokken."

Het terugdringen van het aantal raambordelen staat niet langer voorop in de aanpak van de Wallen. De nadruk komt nu te liggen op het leefbaar houden van het gebied, bijvoorbeeld door het behoud van buurtwinkels.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden