Amsterdam legt de bierfiets aan banden

Gemeente wil meer toeristen met minder overlast voor inwoners

Ze rijden niet alleen in Amsterdam, het voertuig schijnt zelfs ooit door Barnevelders te zijn bedacht, maar alleen in de hoofdstad is het het symbool geworden voor alles wat ergerniswekkend is aan toerisme: de bierfiets. Amsterdam wil nu delen van de stad bierfietsvrij maken.

Tegelijk kondigt voorzitter Boudewijn Oranje van de bestuurscommissie Amsterdam-Centrum een verbod aan op straatmuziek in de oudste delen van de binnenstad, op en rond de Wallen. Volgens Oranje zijn er dit jaar al 46 klachten binnengekomen over straatmuzikanten. In heel 2014 waren dat er zeventien.

"We moeten de bewoners in bescherming nemen", lichtte Oranje gisteren tegenover persbureau ANP zijn voornemen toe. "Sommige bewoners komen tot huilens toe hun beklag doen bij een raadsvergadering. Dan staat er bijvoorbeeld de hele dag een tetterende klarinet voor de deur. Daar worden ze helemaal gek van."

De maatregelen volgen op een zomer waarin het geklaag over de overlast van toeristen in Amsterdam almaar luider ging klinken, vooral in de binnenstad. De bierfiets werd een symbool van de overlast die de bewoners ervaren. Het is een soort rijdende tap, waarop de berijders zich al trappend voortbewegen en tegelijkertijd drinken. Én brallen en lallen, zeggen de klagers, en zorgen voor gevaar in het verkeer. Een petitie tegen de bierfiets werd deze zomer in korte tijd ruim zesduizend keer ondertekend.

Maar toerisme is een groeisector en het gemeentebestuur streeft naar verdere toename, met een kwart extra toeristen in de komende tien jaar. De drukte die daarmee gepaard gaat, geeft overlast, erkende wethouder Kajsa Ollongren (economische zaken) afgelopen voorjaar in de nota 'Stad in balans'. Maar het uitgangspunt van haar beleid is niet om toeristische activiteiten aan banden te leggen, maar om de drukte te spreiden: niet alles in de binnenstad, niet alles in het hoogseizoen.

Maar tegen de bierfiets en tegen straatmuzikanten worden nu dus wel maatregelen genomen. In april waren de regels voor bierfietsen al aangescherpt: de bestuurder moet nuchter zijn, er mag geen versterker meegenomen worden en er kwam een limiet op het drankgebruik. "De overlast is aantoonbaar afgenomen, maar we zijn er nog niet", verklaart Oranje. "De helft van de ritten veroorzaakt nog overlast."

De gemeente werkt nu aan een aanpassing van de plaatselijke verordening, zodat het stadsbestuur bepaalde delen tot verboden gebied voor bierfietsen kan uitroepen als de klachten de pan uit rijzen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden